Vezi GALERIA FOTO
Maramuresul a fost reprezentat si in acest an la Targul International de Turism de la Berlin, cea mai importanta manifestare de gen din lume desfasurata intre 11-15 martie si la care s-au inregistrat un numar de aproape 180.000 de vizitatori, adica peste numarul populatiei municipiului Baia Mare. Efectele crizei economice nu au fost vizibile la targ, desi Ioana Tripon si Rada Pavel, reprezentantele Biroului Judetean MaramuresInfoTurism, au recunoscut ca gratuitatile erau la mare cautare. In schimb, maramuresencele au spus ca strainii nu au pus nicio intrebare legata de preturile de cazare din judet, fiind mult mai interesati de obiectivele care merita vizitate si de traseele pe care le pot face in rezervatiile naturale. Turele de aventura, trasee de cicloturism, drumetii la pas, locurile bune de catarare ar putea sa reprezinte punctul de atractie in Maramures, desi brandurile locale – bisericile de lemn, mocanita sau Cimitirul Vesel din Sapanta – continua sa starneasca interesul turistilor straini.
Maramuresul a fost reprezentant ca regiune la Targul de Turism de la Berlin (ITB 2009) alaturi de Litoral, Bucovina, Sibiu, Brasov, Sighisoara, precum si de ofertele unor agenti privati care fie si-au promovat evenimentele, cum e raliul organizat in jurul Palatului Parlamentului din Bucuresti, fie si-au expus serviciile de cazare. Ioana Tripon, seful Biroului MaramuresInfoTurism, a declarat ca in afara pozitionarii bune a standului judetului in cadrul spatiului rezervat Romaniei au contat ”micile detalii”, pentru ca in afara celor peste 100 de kilograme de pliante, cataloage si alte materiale promotionale duse la targ, s-au expus si cateva obiecte traditionale – clopuri maramuresene, vase de ceramica, fusuri din lemn.
”Am avut si o sticla cu tuica de Maramures, in care era un fus de lemn. Aceasta aproape ca a atras lumea ca un magnet. La targ sunt mii de pliante si cataloage, toate extrem de colorate. De altfel, tot targul e o culoare, prin urmare e greu sa atragi atentia vizitatorilor. Am putut sa urmaresc insa reactia celor care au trecut pe langa standul nostru. Se uitau, studiau de departe, unii chiar mergeau mai departe. Apoi, brusc, se opreau cu privirea pe sticla noastra de tuica in care era fusul. O sotie si-a tras barbatul de maneca, alti vizitatori isi atrageau unii altora atentia asupra sticlei. Veneau si ne intrebau cum a fost bagat fusul din lemn in sticla. Le-am servit tuturor cate un paharel de tuica si le-am spus ca daca vor sa vada cum se procedeaza trebuie sa vina in Maramures”, a declarat Ioana Tripon. Ca un lucru inedit, ar fi de spus ca mai mult s-au ocupat cu degustatul femeile, barbatii fiind nevoiti sa se abtina de la bautura fiind soferi.
Rada Pavel, responsabil de marketing in cadrul Biroului Judetean de Turism, a spus ca la stand s-au oprit inclusiv nemti care au mai fost in Maramures si care doreau sa afle noutati despre judet, dar si unii carora a trebuit sa li se arate pe harta unde este pozitionat Maramuresul. De altfel, Ioana Tripon a adaugat ca un interes crescut a fost nu doar pentru turismul cultural, reprezentat de zonele traditionale, ci si pentru cel activ. ”A venit, de exemplu, liderul unui grup de motociclisti, care a cerut date mai precise, tocmai pentru ca se pregatea pentru un tur prin Romania. A spus ca vor sa viziteze Valea Izei si a vrut sa afle daca exista posibilitati de cazare pentru un grup de 18 persoane. Mi-au spus ca umbla prin Europa pe motociclete, dar ca nu sunt adepti ai enduro”, a mai spus Ioana Tripon.
Colega ei, Rada Pavel, a precizat ca de ture de aventura au fost indeosebi interesati tinerii din Polonia, dar si din Croatia sau Ungaria. Prieteni de-ai lor care au fost in zona le-au povestit despre salbaticia peisajului, despre posibilitatile de catarare, despre traseele montane care se pot face in zona, astfel incat au venit in numar mare sa afle detalii. ”Vor sa vina cu bicicletele. Sunt interesati de drumetii, acele green-way, vor sa faca escalada. Astea au fost doar cateva din intrebarile care ni s-au pus, in afara celei obisnuite: «Care ar fi cele mai importante lucruri de vazut in Maramures?»”, a spus si Ioana Tripon.
Reprezentantele Maramuresului au spus ca au avut parte de 5 zile extrem de incarcate la Berlin, pentru ca au trebuit sa stea si in stand pentru a oferi detalii vizitatorilor, dar si sa traga cu ochii la concurenta. Ioana Tripon a spus ca a contat si ajutorul primit din partea Ambasadei Romaniei la Berlin.
”Daca pana acum eram oarecum invidioasa pe standul Ungariei, acum pot sa spun ca Romania s-a prezentat foarte bine. Standul, pe o nuanta in rosu, a atras atentia atat prin imagini spectaculoase, dar si prin program”, a spus Ioana Tripon. Pe durata targului, romanii au oferit nemtilor posibilitatea sa pozeze pentru o caricatura realizata de maestrul Stefan Popa Popas, unde chiar s-a stat la coada, au oferit spre vanzare oua incondeiate din Bucovina si, bineinteles, maramuresencele au impartit gratuit o horinca de calitate despre care pana si femeile au spus ca e foarte buna.
Rada Pavel a spus ca dupa cateva zile la targ chiar a avut o satisfactie, pentru ca a vazut foarte multa lume citind pe mijloacele de transport din Berlin, iar cea mai mare trecere au avut la standul Maramuresului chiar semnele de carte pe care erau imagini cu peisaje din judet. Unele semne de carte le-au vazut folosite de nemti chiar pe drumul facut intre hotel si locul in care s-a desfasurat targul. Prin urmare, nu e exclus ca dupa o carte, doua, neamtul sa prinda gust nu doar pentru literatura, ci si pentru Maramures.
CITESTE SI:
Sursa: Meda Muntean