Vezi VIDEO
Se apropie primavara, iar martisorul este printre primele simboluri care ne vestesc primavara. Pe langa clasicele martisoare cu motive florale pe care le putem prinde in piept, artistii au pregatit o gama diversificata de podoabe care pot fi oferite doamnelor si domnisoarelor in aceasta perioada. La moda, anul acesta, sunt motivele initiale ale martisoarelor, precum si folosirea materialelor traditionale si reciclate.
De la martisoare din ceramica pictate manual, pana la coliere crosetate sau mici obiecte din lemn, cea de-a VII-a editie a „Targului de martisoare” satisface o gama diversificata de gusturi si modele.
Artistii spun ca au incercat sa vina cu ceva nou si anul acesta. Si-au pus imaginatia la contributie si din mainile lor au iesit micile simboluri pe care doamnele si domnisoarele le vor purta din prima zi a lunii martie. Cei prezenti la targ spun ca s-au axat in acest an pe motivele traditionale ale martisorului dar si pe forme cat mai simple.
„Am adus o colectie de martisoare care, cumva, merg inapoi inspre martisorul simplu, traditional. Am facut o colectie de martisoare banut, pentru ca asa era mai demult, se atarna de acel snur un banut din aur sau argint, eu am facut martisoare gravate in ceramica cu motive solare”, a declarat Ileana Horoba.
„In primul rand, am adus martisoare pe suport din lemn, cu aplicatii de dantela, pictate manual si brose din fetru, iar mama mea a crosetat martisoare. Facem afacere de familie, si eu, si sora, si mama mea. Sunt materiale reciclabile si naturale”, dupa cum ne prezinta oferta Loredana Brete.
Cine doreste ceva mai special si atipic poate alege ceramica impletita cu fire de ata, sau coliere crosetate din diferite fire textile.
„Am venit cu martisoare, cu bijuterii pentru doamne si domnisoare. Si anul acesta ceva inedit, ce nu am mai facut, sunt distinctiile de primavara, care sunt, dupa parerea mea, ceva mai de gala, ceva mai finut, pentru orice varsta”, a spus Pusa Sav.
Preturile pornesc de la 4-5 lei pentru martisoarele clasice, de dimensiuni mai reduse, si pot ajunge pana la 80 sau chiar 100 de lei pentru bijuteriile lucrate manual si obiectele de dimenisuni mai mari.
Targul de martisoare este deschis in Salonul Artelor din cadrul Bibliotecii judetene “Petre Dulfu” si poate fi vizitat pana in 28 februarie.
Sursa: Sonia Rajnita