Muzica, voie buna si produse ca la mama acasa. Este atmosfera de la “Ziua Recoltei” organizata incepand de astazi, 29 octombrie, si pana duminica, 31 octombrie, in Piata Revolutiei din Baia Mare. Producatori din diferite parti ale judetului si chiar din zone limitrofe Maramuresului isi expun spre vanzare produsele traditionale, de la fructe, lactate, produse de panificatie, pana la magiunul de prune, zacusca, must, palinca sau cojoace, opinci si icoane pe sticla.
Producatorii traditionali pot fi din nou intalniti pe platoul din Piata Revolutiei. Manifestarea este una mult mai consistenta comparativ cu targurile organizate in alte zile de vineri, cand au fost prezenti doar maramureseni in centrul Baii Mari. Astazi, la Ziua Recoltei au venit si producatori din Cluj sau Bistrita Nasaud, dar si formatii de muzica populara.
Oamenii sunt incantati ca produsele lor sunt admirate si cumparate. “Noi incercam sa ducem traditiile noadstre asa cum sunt ele. Noi umblam mult cu opincile la zmeura sau la fan. Nu numai ca a intrebat lumea, am si vandut”, a spus Victorita Colta din Bistrita Nasaud. Aceasta a mai aratat ca opincile se vand cu 25 lei, insa femeia a expus si genti si curele lucrate manual, cu preturi incepand de la 5 lei, ca doar e an de criza.
Alti producatori au ales sa vanda silvoita sau zacusca si muraturi din legumele produse in propria gradina. “Eu sunt din Desesti, suntem producatori de legume si mai avem cateva produse acum pe final de toamna. Avem si cateva produse din productia proprie, legumele care nu se vand incercam sa le valorificam in alt mod. Si producem zacusca cu vinete, cu ghebe, gemuri, muraturi”, a precizat Maria Marca.
Alti producatori au ramas impresionati de cumparatorii baimareni, care au dovedit ca au gusturi bune, preferand produsele ecologice. “In Baia Mare ma bucur ca foarte multi tineri cumpara produsele noastre, incepe a se face deosebirea intre a manca plastic si a manca la fel ca la mama acasa”, a afirmat Voichita Pop din Buciumi, care a marturisit ca fructele si legumele sale au ajuns pana in Germania.
In ce-i priveste pe baimareni, acestia au pareri impartite cu privire la preturile practicate. Daca oferta li se pare a fi una diversificata, unii sustin ca preturile sunt destul de mari in comparatie cu veniturile lor.
“Am luat si eu paine, da altceva nu pot sa iau, ca piata e foarte scumpa. Nu ne permitem la pensia pe care o avem noi, la 6 milioane nici nu ne putem lauda. Vedem niste lucruri extraordinare, sunt de toate, dar nu ne putem permite ca-s scumpe”, a marturisit Zoltan Varga.
Altii considera insa ca preturile sunt destul de accesibile si prin urmare s-au si aprovizionat corespunzator. “Eu zic ca preturile sunt accesibile, fata de cata munca trebuie pentru ele”, a conchis Rodica Cardos.
Preturile sunt intr-adevar pe masura fiecarui buzunar. Merele se vand la preturi intre 2 si 3 lei kilogramul, in functie de sortiment, zacusca se vinde la 10 lei borcanul, magiunul de prune la 20 lei/ kg, iar branza la 35 lei/kg.
Sursa: Camelia Tocaci