Vezi FOTO
Vezi programul de la Targul Cepelor 2009 (click aici…)
Sarbatoare mare in Tara Codrului la Inaltarea Sfintei Cruci, de 14 septembrie, zi in care la Asuaju de Sus a avut loc Targul Cepelor – editia a 38-a. Codreni, chioreni, baimareni, dar chiar si locuitori din Maramuresul istoric au participat la targul traditional care are loc anual, la stransul recoltei, in Asuaj. Unii au venit special pentru targuieli, altii pentru distractie, fiecare iesind in castig la finalul sarbatorii la care au fost prezenti in jur de 10.000 de oameni. De altfel, dupa orele pranzului, pe soseaua din Asuaju de Sus s-a circulat intr-un singur sens, spre Baia Mare, coloanele de masini intinzandu-se pe cativa kilometri.
Vremea buna a scos din casa cam toata suflarea din Asuaj si comunele invecinate, astfel incat dupa ora 12.00, cand Targul Cepelor a fost deschis oficial de catre primarului localitatii gazda, Vasile Boitor, potop de lume a navalit pe campul unde s-a tinut targul. Nu au lipsit politicienii, mai ales ca unii se pregatesc de campania electorala pentru alegerile parlamentare, nici prietenii primarului. Printre invitati s-au aflat primarii din Arinis, Recea, Ieud, Tautii Magheraus, fosta primarita din Miresu Mare (toti PSD-isti), deputatul Dan Mihalache, pretendentii la Parlament Mircea Radu Munteanu, Marinel Zoicas, Nicolae Bud, Alexandru Cosma, dar si directorul Centrului pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Maramures, Stefan Maris.
Atmosfera a fost ca la targ, cu mici, bere, muzica populara pe scena, dar si manele la tarabe. Noroc ca n-a lipsit ceapa impletita traditional in cununi, care confirma numele manifestarii -Targul Cepelor. De altfel, ceapa rosie si alba a avut mare trecere la participanti, care s-au inghesuit sa cumpere nu una-doua cununi impletite, ci cate cinci-sase. Pretul cununilor de ceapa si usturoi a fost 2 lei, adica din vanzarea a 10 bucati iti puteai lua o pereche de papuci sport din musama cu care codrenii erau imbiati la tot pasul ori un cutitoi cu lama lunga vandut de vreo tiganca oachesa.
Trecere a avut si mierea lui Traian Muresan, un apicultor din Asuaju de Sus care creste albine de aproape o jumatate de veac. Targuieli s-au facut fara oprire, iar lumea nu s-a prea uitat la bani. Unii si-au umplut portbagajele masinilor cu vinete, ardei, rosii si ceapa, altii s-au indestulat de mici si bere, dar toti s-au simtit bine mai ales ca pe scena spectacolul a fost chiar unul de folclor autentic.
S-a cantat si dansat doar ”populara” – fie din Chioar si Codru, fie hori morosenesti ”de peste Deal” ori de prin Banat. Grupurilor folclorice locale li s-au alaturat artistii profesionisti ai Ansamblului Transilvania din Baia Mare, condus de Iuliana Dancus. Taragotistul Dumitru Farcas a fost si el invitat de onoare la Targul Cepelor. Un moment artistic a oferit chiar si primarul din Arinis, Gheorghe Muresan, care a ”fliscait” (n.r. – fluierat) pe scena sa isi incurajeze trupa de copii pe care o instruieste impreuna cu sotia sa.
Multimi in valuri s-au indreptat spre Asuaj, astfel incat pana la un moment dat se circula doar spre Targul Cepelor, iar dupa amiaza doar spre Baia Mare, pe retur, circulatia fiind dirijata intr-un singur sens deoarece celalalt era blocat de masinile parcate pe acostament. Dupa ora 15.00 de-a lungul drumului s-au format coloane de masini pe o lungime de cel putin 3 kilometri, iar politistii si jandarmii au fost nevoiti sa poarte multa munca de lamurire sa tina in frau puhoiul de oameni de la Targul Cepelor 2008 – o editie bogata si in recolte, si in distractie, oferita spectatorilor prin firma Art Tradition Baia Mare, care a adus echipamentele de scena si s-a ocupat de organizarea evenimentului.
CITESTE SI:
Sursa: Meda Muntean