Lucrurile au inceput sa se precipite, iar un om al PC a anuntat deja ca demisioneaza din partid ca sa isi poata pastra functia. Acesta este Eugen Ovidiu Chirovici, presedintele Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii.
Prin trecerea in opozitie a celor 19 deputati conservatori, coalitia guvernamentala PNL-PD-UDMR ramane in Camera la o distanta de 27 de voturi de majoritatea calificata, depinzand direct de voturile nesigure ale celor 18 deputati ai minoritatilor nationale si 16 deputati fara apartenta de grup, informeaza Rompres.
La Senat, coalitia guvernamentala se va mai baza numai pe voturile a 60 din cei 137 de membri, dar are nevoie de 69 de voturi pentru majoritatea calificata. Situatia ar fi si mai grava pentru partidele la guvernare daca ar vota impotriva Guvernului si cei 24 de deputati si senatori liberali sustinatori ai Platformei Stolojan-Stoica.
In aceste conditii, primul test important pentru coalitia guvernamentala in Parlament il reprezinta legea bugetului de stat pe 2007 pe care, potrivit presedintelui PC Dan Voiculescu, conservatorii nu o vor sustine daca nu va fi modificata in sensul reducerii TVA la alimentele de baza de la 19% la 9% si al scutirii de la impozitare a profitului reinvestit al agentilor economici.
Reactii politice oficiale la anuntul de iesire de la guvernare al PC au venit cu mare promptitudine. PNL nu exclude eventualitatea organizarii unor alegeri anticipate, dupa cum a declarat ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, membru in Biroul Permanent Central al PNL. El a opinat ca un guvern minoritar, care si-ar putea pierde majoritatea parlamentara in urma deciziei PC, ar putea rezista pana la votul bugetului sau pana la initierea unei motiuni de cenzura.
Implicatiile iesirii PC de la guvernare vor fi discutate, luni, in Biroul Permanent National al PD, a anuntat presedintele PD, Emil Boc, in timp ce vicepresedintele democrat, deputatul Cezar Preda, a afirmat ca iesirea de la guvernare a conservatorilor nu face altceva decat sa limpezeasca situatia politica din Romania.
Liderii UDMR cred ca pentru moment este nevoie de stabilitate. Marko Bela a spus ca ar trebui gasita urgent o solutie pentru a se evita instabilitatea guvernului, generata de retragerea ministrilor PC, care ar putea genera situatii imprevizibile, iar in vacanta parlamentara din luna ianuarie va trebuie gasita "o solutie pe termen lung" pentru functionarea executivului.
PSD nu are in acest moment in vedere niciun proiect de alianta politica, insa in perspectiva va participa "la un mecanism de regandire a sistemului politic" alaturi de orice formatiune politica ce va sprijini un program social-democrat, a anuntat, duminica purtatorul de cuvint al PSD, senatorul Cristian Diaconescu.
La originea iesirii de la guvernare a PC sta scandalul energiei si interesele lui Virgil Magureanu, unul dintre fostii directori ai SRI, a declarat presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor.
El a afirmat ca exclude orice posibilitate de a sustine un guvern minoritar, deoarece o astfel de formula politica duce la nasterea a ceva "fals". Potrivit presedintelui PRM, era de asteptat ca PC sa iasa de la guvernare, deoarece aceasta coalitie a fost creata impotriva regulilor firii.
Sursa: Ioana Osan