Eliminarea taxei auto ar duce la injumatatirea vanzarilor de autovehicule pe piata autohtona si la pierderi pentru bugetul public de circa 1,2 miliarde de euro, a declarat presedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), Ernest Virgil Popovici.
El a mentionat ca industria auto contribuie la bugetul de stat cu aproximativ 2 miliarde de euro, din TVA, si cu 130 milioane de euro din impozit pe profit. Contributia industriei auto la produsul intern brut al Romaniei este de 10,7 miliarde euro, acest sector reprezentand 8,5 la suta din PIB.
Comisia Europeana a informat autoritatile romane, printr-o scrisoare trimisa la 22 decembrie, ca informatiile furnizate de autoritatile de la Bucuresti executivului comunitar cu privire la noua taxa auto sunt incomplete pentru ca Bruxellesul sa poata realiza o analiza completa a actului normativ, a declarat purtatorul de cuvant al CE in domeniul taxelor, Maria Assimakopoulou.
Ea a aratat insa ca primele estimari ale expertilor Comisiei, realizate pe baza informatiilor preliminare primite din partea Bucurestiului, arata ca noile masuri nu sunt conforme cu legislatia Uniunii Europene.
Potrivit Mariei Assimakopoulou, CE si autoritatile romane se consulta in permanenta pe aceasta tema, iar discutiile respective sunt informale si confidentiale.
Inca de la instalare, noul ministru al mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat ca ordonanta ce prevede triplarea taxei auto ar trebui suspendata. Discutiile privind modificarea modului de calcul al taxei de prima inmatriculare vor fi reluate dupa 15 ianuarie.
Taxa auto a fost introdusa pentru prima data la 1 ianuarie 2007, fiind modificata de mai multe ori, inclusiv in urma criticilor formulate de UE.
Sursa: Agerpres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult