Din 2010, Ministerul Mediului intentioneaza introducerea ” taxei pe PET”. Pentru ca au fost constatate probleme la colectarea selectiva, ministrul Mediului, Nicolae Nemrischi, a declarat ca se doreste introducerea unei garantii pentru returnarea PET-urilor. Mai exact, taxa va reprezenta o recompensa acordata clientului care vine cu PET-ul la schimb. Reprezentantii Garzii de Mediu Maramures considera ca noua taxa ar putea genera scaderea poluarii cursurilor de apa si a mediului cu PET-uri aruncate la intamplare de cetateni.
Dupa ce a fost introdusa taxa pe pungi, reprezentantii Ministerului Mediului se gandesc si la aplicarea unei ”taxe pe PET”. In opinia ministrului Mediului, taxa este, de fapt, o garantie de returnare va determina oamenii sa recicleze PET-urile. Intr-o prima faza, proiectul va fi demarat in hipermarket-uri. Deocamdata, nu s-a precizat si ce valoare va avea aceasta garantie. Oficialii Ministerului Mediului au aratat ca taxa exista deja in tari precum Olanda sau Germania, aici garantia de returnare fiind de circa 15-25 de centi.
Reprezentantii societatii Drusal Baia Mare considera ca masura este necesara si ca va avea succes, mai ales in cazul in care cetateanul va fi rasplatit dupa golirea continutului. ”Masura nu e rea. E necesara, daca se face o cointeresare. Omul e cointeresat sa predea PET-ul, daca stie ca plateste mai putin pe acel produs, la cumparare, cu conditia sa returneze PET-ul”, a spus inginerul-sef al societatii Drusal Baia Mare, Ioan Cardos.
Acesta a mai aratat ca odata cu introducerea garantiei, oamenii ar putea fi mult mai receptivi atunci cand e vorba despre colectarea selectiva a deseurilor. Fata de 2007, cand a debutat actiunea de colectare selectiva, in Baia Mare s-a observat un progres clar la acest capitol. Cetatenii au inceput sa constientizeze ca e important sa nu arunce la intamplare PET-urile.
”Lumea e receptiva intr-o oarecare masura. Fata de inceput se vad progrese. La agentii economici care fac colectare selectiva, se poate negocia un tarif mai mic. Lumea incepe sa constientizeze impactul mare asupra mediului, mai ales ca PET-urile au o perioada mare de degradare, e nevoie de sute de ani pana sa se degradeze„, a mentionat Ioan Cardos.
Reprezentantul Drusal a spus ca PET-urile sunt si cele care sunt cel mai des colectate selectiv. ”Ca si grad de reciclare, putem vorbi despre un procent de 10-20 % din materialele reciclabile. PET-urile merg cel mai bine, dar exista si desfacere. In Buzau exista un investitor care preia PET-urile in anumite conditii”, a explicat inginerul sef al societatii Drusal.
Pe de alta parte, comisarii Garzii de Mediu Maramures au remarcat ca in continuare poluarea cu PET-uri este o problema grava in judetul Maramures. Comisarul sef al Garzii de Mediu Maramures, Calin Crisan, a declarat ca problemele cele mai mari sunt in Craica, in raul Viseu din zona Borsa, in raul Iza din Sacel, dar si in Poienile de Sub Munte.
De altfel, autoritatile din Borsa si Poienile de Sub Munte au fost sanctionate in aceasta vara cu amenzi in valoare de 15.000 de lei pentru recipientii din plastic aruncati la intamplare. ”Poluarea cu PET-uri este o problema continua. In Craica e o monstruozitate. probleme sunt si in raul Viseu din zona Borsa, in Iza din Sacel. Noi am efectuat in vara o actiune prin care am verificat salubrizarea cursurilor de apa, a cailor de comunicatii si chiar am dat sanctiuni. In Borsa si in Poienile de Sub Munte am dat amenzi de cate 15.000 de lei, fiecare. In zona Craica ni s-a spus ca in perioada august-septembrie este prevazuta o actiune de salubrizare”, a adaugat Calin Crisan.
In opinia acestuia, garantia de returnare pentru PET-uri pe care vrea sa o introduca Ministerul Mediului este necesara, insa depinde de modul in care va fi aplicata. Calin Crisan este de parere ca ar fi indicat ca autoritatile sa se inspire dupa modelul din Germania.
”Este binevenita masura Ministerului Mediului. Depinde de varianta in care va functiona. De exemplu, in supermarket-urile din Germania exista o masinarie de 2 mc unde este introdus PET-ul. Acesta este macinat, dupa care dintr-o pusculita ies cativa banuti. Aici e taxa cam de 20-25 de eurocenti”, a conchis Calin Crisan.
Sursa: Camelia Tocaci