Firmele vor plăti mai mult dacă nu au angajați și persoane cu handicap. Companiile care au minimum 50 de angajați și care nu încadrează, din septembrie, persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați vor fi obligate să achite lunar la bugetul de stat o sumă de două ori mai mare decât în prezent. Suma va fi egală cu salariul de bază minim brut pe țară, garantat în plată, înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat astfel de persoane, potrivit Profit.ro. În prezent, suma este de doar 50% din salariu.
În plus, firmele nu vor mai avea decât opțiunea de a cotiza la buget, nu și de a cumpăra produse/servicii realizate de astfel de persoane, ca în prezent.
Guvernul își argumentează decizia prin faptul că, la finalul anului trecut, numărul persoanelor cu handicap angajate în instituții publice și firme nu depășea 35.000, iar obligația va fi valabilă și pentru instituții publice.
Totodată, guvernul a decis si cresterea ajutorului financiar pentru persoanele cu dizabilitati . Valoarea sprijinului financiar pentru persoane cu dizabilități va fi majorată, începând cu 1 ianuarie 2018, a stabilit o Ordonanță de Urgență adoptată de Guvern în ședința de vineri, la propunerea Ministerului Muncii și Justiției Sociale.
Actul normativ modifică Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, astfel încât integrarea în societate a acestei categorii de persoane să aibă loc în mod real, inclusiv prin creşterea ponderii în rândul salariaţilor, în acord cu prevederile Strategiei naționale ”O societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilităţi”.