Persoanele fizice care au constituit depozite bancare la termen anterior datei de 1 iulie, vor plati impozit de 16% doar pe dobanda calculata de la data aceasta data pana la scadenta, reise dintr-un proiect de ordonanta de urgenta care modifica Codul Fiscal. Incepand cu 1 iulie, toate veniturile sub forma de dobanzi din conturile si depozitele si bancare, indiferent daca sunt la vedere sau la termen, vor fi impozitate cu 16%.
Potrivit notei de fundamentare care insoteste proiectul de ordonanta, in prezent, nu sunt venituri impozabile dobanzile la depozitele la vedere/conturi curente, depozitele la termen si/sau instrumentele de economisire, precum si dobanzile bonificate la depozitele clientilor constituite in baza legislatiei privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ.
Impozitul pe veniturile din dobanzile bancare a fost scutit de la plata in 2009, iar masura a fost extinsa si pentru anul 2010. Guvernul estimeaza ca va incasa din impozitul pe dobanzi in a doua parte a acestui an 217 milioane lei.
Sursa: Mediafax