Vezi VIDEO
Odata cu incheierea unui nou acord cu Fondul Monetar International (FMI), romanii sunt pasibili de a plati noi taxe sau impozite, potrivit unei scrisori de intentie aparuta zilele trecute in mass-media la nivel national. Potrivit acestui document, incepand cu anul 2014, urmeaza sa fie introduse noi biruri financiare. Aceasta decizie nu este vazuta cu ochi buni de catre maramureseni, care spun ca oricum se descurca din ce in ce mai greu.
Documentul arata ca de la inceputul anului 2014 romanii vor fi nevoiti sa plateasca noi taxe si impozite. De exemplu, barbatii cu sotii casnice si copii majori care nu lucreaza vor trebui sa achite si pentru acestia contributii la fondurile de pensii si la sanatate. Mai mult, de noile taxe vor fi afectati si cei care realizeaza sume venite din inchirierea unor spatii, urmand sa plateasca pentru aceste venituri contributii sociale. Tot potrivit scrisorii de intentie cu FMI, impozitarea proprietatilor se va face in functie de modul de utilizare a spatiilor si nu de forma de proprietate, astfel incat cei care au dat in chirie spatii comerciale vor plati mai mult decat cei care instraineaza un apartament.
Aceste schimbari urmeaza sa fie introduse intr-un nou Cod Fiscal si sunt destinate largirii bazei de impozitare si acoperirii deficitului creat. Cand vine vorba de impozite si taxe, maramuresenii spun ca traiul a devenit tot mai greu si ca nu vor putea achita noile biruri.
„Ar trebui sa se mai gandeasca guvernul si guvernantii si spre noi, oamenii de rand. Nu mi se pare normal, dar din pacate noi nu prea avem ce face. Dupa parerea mea sunt probleme prestabilite si indiferent de vointa noastra se indreapta intr-acolo unde au fost gandite si programate“, a spus baimareanul Remus Enciu.
„Absolut deloc nu mi se pare normal ca salariile nu se maresc, mai ales la noi bugetarii. Dupa 29 de ani, 600 de lei mi se pare totusi o aberatie. Va imaginati, daca mai cresc si impozitele unde ajungem? Nu contest, pentru cei care au salarii de 1.000 – 1.500 lei. Ce sa zicem? Ce putem noi face? Mergem inainte cat putem“, a precizat Rodica Crancau.
La fel de neincrezatori in privinta unui trai decent sunt si persoanele mai in varsta sau cei care lucreaza pentru institutiile private. In cazul pensionarilor, pe langa pensia mica, acestia arata ca noile plati nu vor face altceva decat sa le ingreuneze viata. „Am auzit ca se baga impozite ca sa recupereze pentru sanatate. Nu sunt bune, ar trebui din bugetul statului sa faca pentru sanatate. Ar trebui sa mergem toti sa facem o greva acolo sa se sperie tot Bucurestiul ala“, a aratat Cornelia Teodorescu.
„In situatia asta e foarte greu de trait in Romania. Enorm de greu. Taxele si impozitele in fiecare an se maresc, deci e foarte greu. Salariile raman tot aceleasi, deci enorm de greu. La salariile astea pe care le avem nu mai putem, o sa fie din ce in ce mai greu. Iesirea din criza poate dura inca vreo 10 ani, poate 15 daca mergem in ritmul asta“, a spus Ioan Timanut.
In urma aparitiei scrisorii de intentie in presa romaneasca, Ministerul Finantelor Publice a emis un comunicat de presa, prin care incearca sa explice ca scopul incheierii unui nou acord nu este legat de introducerea unor noi taxe si impozite si ca se vizeaza asigurarea echilibrelor macroeconomice sustenabile si continuarea cresterii economice, fiind prevazute masuri necesare realizarii reformelor din domenii precum: sanatatea, transporturile, sectorul energetic, absorbtia fondurilor UE si continuarea restructurarii companiilor de stat.
Sursa: Cosmin Carp