Propunerea de plata a contributiilor sociale din veniturile obtinute din drepturi de autor castiga tot mai multi adepti in Maramures. In principal, motivatiile oficialilor maramureseni care achieseaza la propunerea Guvernului Boc IV consta in faptul ca in acest fel „vom avea servicii de sanatate mai bune”, iar artistii vor beneficia de pensie la batranete.
Chiar daca aplicarea CAS pe veniturile obtinute din drepturi de autor este doar in stadiul de propunere, directorul Casei de Asigurari de Sanatate Maramures, Alexandru Deac, sustine ca masura ar fi benefica, pentru ca fiecare cetatean trebuie sa contribuie la bugetul sanatatii. „Consider ca pentru a avea servicii de sanatate de mare calitate fiecare cetatean al acestei tari ar trebui sa contribuie catusi de putin catre fondul de sanatate”, a motivat Deac.
Si subprefectul Bondi Gyongyike crede ca plata acestor contributii este atat in interesul artistilor, cat si al statului. Bondi spune ca persoanele care traiesc exclusiv din drepturi de autor si nu contribuie la fondul de pensii ajung, la batranete, sa traiasca din ajutor social. „Ce vor face la batranete, cand nu mai pot tine pensula in mana sau nu vor mai putea crea? Tot la stat vor veni si vor cere o pensie sociala. Nimeni nu verifica veniturile lor, dar ar trebui sa plateasca ceva in acest cont, cat de cat, macar raportat la venitul minim garantat, ca sa aiba intr-adevar dreptul sa vina, la o anumita varsta, si sa ceara o pensie. Trebuie sa inteleaga ca este in interesul lor”, a precizat suprefectul Bondi.
Ideea ca din veniturile obtinute pe drepturi de autor sa se plateasca si contributii sociale apartine Guvernului Boc IV si este sustinuta si de catre ministrul sanatatii, Attila Cseke. In recenta vizita facuta in Maramures, Cseke mentionat ca va cauta noi surse de finantare pentru sanatate, in acest moment banii fiind insuficienti. Alaturi de controversata „taxa pe hamburger”, aplicarea CAS si pe veniturile obtinute din drepturi de autor vizeaza cresterea bugetului sanatatii.
In cadrul unei intalnirii cu reprezentantii Clubului Roman de Presa, ai Federatiei Romane a Jurnalistilor Mediasind si ai Patronatului Presei Romedia, ministrul muncii, Mihai Seitan, a propus obligativitatea platii CAS in cazul celor care au doar contract de drepturi de autor. Masura ar intra in vigoare din 1 ianuarie 2011 si ar fi suportata integral de persoana platita doar prin contract de drepturi de autor. Sindicalistii din mass media s-au declarat nemultumiti, considerand ca aceasta propunere le va afecta salariile si ii va lasa fara protectie in fata angajatorului.
Sursa: Angela Sabau