Premierul Victor Ponta a afirmat, azi, 13 septembrie, referindu-se la reducerea taxei pe constructii speciale de la 1,5% la 1%, ca Guvernul pe care il conduce ”atat a putut sa faca”, adaugand ca poate anul viitor va veni un guvern mai bun care o va reduce la 0,5%.
”Acum daca dau vestea ca taxa pe constructii speciale se reduce de la 1,5 la 1%, doamna Gheorghe (n.r. – Mariana Gheorghe, CEO Petrom Romania)imi va spune sa o reducem la 0,5%. Poate o sa vina la anul un guvern si mai bun decat al meu si o sa o reduca la 0,5%. Guvernul acesta atat a putut sa faca. Poate insa sa vina cu reducerea contributiilor la asigurari sociale”, a spus Ponta.
Premierul a mai spus ca, in ultima perioada, Romania s-a apropiat mult de statul de tara independenta din punct de vedere energetic. ”Domeniul energiei e un domeniu in care nu exista investitii pe termen scurt si profituri pe termen scurt, exista numai o strategie bine gandita si cred ca in acesti doi ani si jumatate, lucrand impreuna cu Petrom-OMV, cu celelalte companii din domeniu, Romania a progresat foarte mult. A facut intr-adevar o reforma structurala reala si din punct de vedere legislativ si din punct de vedere operational. Pe partea de energie si-a asigurat resurse pentru a fi intr-adevar stabila si aproape, aproape in totalitate independenta, a creat premisele ca in foarte scurt timp, prin rezerve proprii pe care le avem la dispozitie, Romania, si cand spun Romania ma gandesc si la Republica Moldova, sa poata sa asigure industriei si populatiei o garantie in ceea ce priveste resursele energetice”, a mai spus Ponta.
El a adaugat ca, in conditiile in care in regiune exista ”confruntari si conflicte”, cu atat mai mult Romania si companiile din domeniul energetic trebuie sa aiba o strategie pe termen mediu si lung. In 4 septembrie, premierul Victor Ponta a anuntat ca taxa pe constructiile speciale va fi redusa de la 1,5% la 1% din valoarea constructiei, iar veniturile colecate vor ramane la dispozitia autoritatilor locale, si nu vor mai intra la bugetul de stat.
Taxa pe constructii speciale a fost introdusa la inceputul acestui an. Introducerea taxei a fost propusa inca din toamna anului 2012 de fostul ministru delegat pentru Buget Liviu Voinea. Taxa se aplica pentru constructiile care nu intrau in sfera de impozitare, cum ar fi stalpi, rampe, platforme betonate, altele decat imobilele de productie sau birouri, care erau deja impozitate.
Taxa se plateste in doua rate anuale, iar dupa prima declarare a reiesit ca statul va incasa mult peste valoarea estimata inisial in negocierile cu FMI, de 500 milioane lei. In prezent se estimeaza ca incasarile din taxa pe constructii speciale vor depasi in acest an 1,5 miliarde lei.
Introducerea taxei pe stalp si cresterea accizelor la carburanti au reprezentat principalele argumente ale autoritatilor romane in negocierile cu FMI si CE pentru ca institutiile internationale sa accepte cresterea cheltuielilor bugetare pentru acest an.
Sursa: Mediafax