Vezi VIDEO
Adevarate bombe cu ceas care ne pot imbolnavi la tot pasul. Este vorba despre bolnavii de tuberculoza care refuza tratamentul chiar daca au fost diagnosticati cu aceasta boala contagioasa. Potrivit reprezentantiilor Spitalului de Pneumoftiziologie din Baia Mare, in judetul Maramures 18 bolnavi de tuberculoza au abandonat tratamentul.
In judetul Maramures, pana la sfarsitul lunii septembrie au fost inregistrati 314 bolnavi de tuberculoza, dintre care 280 sunt contagiosi, adica pot raspandi boala in randul populatiei.
“Tuberculoza se raspandeste pe calea aeriana. Prin vorbit, tusit, stranut bolnavul de tuberculoza elimina bacili care pot fi inhalati de cei din jur. Nu numai de familie sau colegii de munca, ci si de celelalte persoane cu care se pot intalni intamplator in mijloacele de transport in comun, in magazine sau sali de cinematograf, unde sunt spatii mai aglomerate si mai putin aerisite”, a declarat Madalina Dragos, directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie din Baia Mare.
Principiul de tratament pentru pacientii cu tuberculoza este ca acestia sa isi ia tratamentul in fata unui cadru medical sau a familiei, tocmai pentru a fi siguri ca ei nu mai sunt contagiosi. Cu toate acestea, sunt zeci de pacienti care abandoneaza tratamentul, inconstienti fiind ca pot sa-i imbolnaveasca pe cei din jurul lor. Astfel, 13 bolnavi din cazuri noi, care au fost doar o singura data bolnavi de tuberculoza, si cinci bolnavi care au mai avut tuberculoza au abandonat tratamentul.
“In aceste situatii, noi anuntam medicii de familie si in cazul, din ce in ce mai frecvent, al pacientilor care nu au medic de familie sau care nu se intorc in localitatea de domiciliu pe care ne-o declara, apelam de multe ori si la organele de politie locala care ne ajuta in a-i gasi si a-i aduce inapoi la tratament”, a mai adaugat Madalina Dragos.
In cazul pacientilor diagnosticati cu tuberculoza tratamentul dureaza sase luni la o persoana care a contactat bacilul pentru prima data si opt luni pentru cei la care boala a recidivat.
“De multe ori pacientii abandoneaza pentru ca se simt mai bine, alteori pentru ca le e rusine sa spuna ca au avut aceasta boala si la iesirea din spital nu mai trec pe la medicul de familie sau pe la noi (n.r. Spitalul de Pneumoftiziologie) sa isi ridice medicamentele. Si atunci apelam la familiile pacientilor, cunostintele lor sa nu ii arate cu degetul pentru ca trebuie sa fie ajutati sa duca tratamentul pana la capat”, a concluzionat Madalina Dragos, directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie.
Mai mult, potrivit medicilor, daca o persoana abandoneaza tratamentul, dozele de medicamente sunt crescute de la 4 la 5 tablete pe zi.
Sursa: Simona Vasiac