Vezi VIDEO
Ziua mondiala de lupta impotriva tuberculozei a fost marcata in Baia Mare la Spitalul de Pneumoftiziologie, unde a fost organizata o expozitie de desene pe aceasta tema si o conferinta de presa. Lucrarile au fost realizate de catre copiii cadrelor medicale din spital, iar in cadrul conferintei au fost furnizate informatii legate de afectiunea considerata cu ani in urma drept boala mizeriei.
La Spitalul de Pneumoftiziologie din Baia Mare, managerul unitatii, Sorina Pintea, alaturi de dr. Monica Goron, dr. Erica Nechita, dr Lucia Osan, dar si dr. Calin Man, din cadrul Directiei de Sanatate Publica si dr. Alexandru Deac, presedinele Casei de Asigurari de Sanatate Maramures au vorbit despre riscurile bolilor de plamani, in contextul sarbatoririi zilei mondiale de lupta impotriva tuberculozei.
„24 martie este ziua in care Robert Koch a descoperit bacilul tuberculozei. Am dorit sa marcam aceasta zi. Noi am organziat o expozitie de desene cu premii, ale copiilor angajatilor, pentru a putea vedea cum acesti copii vad munca parintilor”, a spus Sorina Pintea, managerul spitalului.
Dr. Monica Goron a precizat ca tuberculoza este o boala care se transmite de la persoana bolnava pe calea aerului. Baia Mare si judetul Maramures se afla sub media pe tara la numarul cazurilor de imbolnaviri cu tuberculoza.
„In ultimii trei ani s-a observat pe tara o scadere a incidentei tuberculozei de la 109,8 cazuri la 100.000 de locuitori, la 107,8 cazuri la 100.000 de locuitori, iar Maramruesul se situeaza, in ultimii doi ani, sub media pe tara, cu o incidenta de 104 cazuri la 100.000 de locuitori. Baia Mare sta si mai bine, suntem cu 93.38 cazuri la 100.000 de locuitori. Din acestea, 80 la suta sunt cazuri noi si 13.38% sunt recidive”, a declarat dr. Monica Goron.
Totusi, ea a precizat ca desi lupta cu aceasta boala pare a fi castigata, in ultimii ani au aparut cazuri de tuberculoza rezistenta la tratamentul obisnuit.
Sursa: Angela Sabau