Un medic britanic care lucreaza in Sierra Leone a descris ororile la care el si echipa sa au asistat de la izbucnirea epidemiei de Ebola, dezvaluind reticenta pe care au intampinat-o din partea localnicilor, care cred ca boala ar fi o conspiratie a Guvernului, relateaza Daily Mail, in editia online.
Medicul Oliver Johnson, in varsta de 28 de ani, alaturi de o echipa de medici britanici, participa la un proiect de consolidare a sistemului de sanatate in capitala statului, Freetown, in momentul izbucnirii epidemiei de Ebola, si a decis sa ramana si sa faca tot posibilul pentru a ajuta populatia.
„Eram constienti cu totii de riscuri si de faptul ca trebuia sa fim extrem de atenti. Totusi, stiam ca daca purtam echipamentul de protectie in mod corespunzator si respectam protocoalele o sa fim in regula„, a explicat el. „Aceasta insa nu lasa loc de eroare – cum ar fi o zgarietura accidentala sau sa uiti sa te speli pe maini”, a adaugat el. „Dar pe masura ce ne-am obisnuit cu acest lucru, am inceput sa ne relaxam cu totii”, a adaugat el.
Medicul a recunoscut insa ca purtarea costumelor de protectie a fost dincolo de orice experimentase echipa anterior. „Am purtat prima data costumul de protectie in timpul unei urgente, asa ca nu am avut prea mult timp la dispozitie sa ma gandesc la acest lucru„, a declarat el. „Caldura generata de costum devine insa rapid coplesitoare, ochelarii de protectie ti se aburesc si simti cum sudoarea iti picura pe dedesubt. Iar mirosul de clor este intens”, povesteste el.
El afirma, de asemenea, ca a fost socat de cat de sanatosi pareau pacientii inainte sa moara si cat de repede li se agrava starea. „Multi bolnavi de Ebola pe care i-am vazut aratau destul de bine si de sanatosi, puteau merge pana cu putin inainte sa moara„, a adaugat el.
Johnson a descris si dificultatile cu care s-a confruntat in aceasta tara care se recupereaza dupa ani intregi de razboi civil, deoarece multi credeau ca boala este o conspiratie guvernamentala. Teama profunda i-a determinat pe unii bolnavi sa incerce sa fuga din spital, a povestit el.
„Ebola este o boala noua in Sierra Leone si cand au aparut primele cazuri, multe persoane au crezut ca este o conspiratie guvernamentala pentru a submina unele grupari tribale, pentru a fura organe sau a obtine bani de la donatorii internationali„, a explicat Johnson. „Aceasta legatura a sustinut in mare masura scepticismul fata de medicina occidentala si increderea in practicile traditionale. Rudele nu pot vedea ce se intampla cu pacientii atunci cand acestia sunt izolati, asa ca unii se tem ca sunt luati pentru a fi ucisi de medici”, continua el. „Aceasta determina uneori pacientii sa se opuna izolarii si sa incerce sa fuga sau sa fie luati de membrii familiilor”, explica medicul.
Sursa: Mediafax