Vezi VIDEO
Piese de teatru de la tineri pentru tineri. Voluntarii asociatiilor Rotaract TEAM Baia Mare si DEIS au pus in scena o piesa de teatru forum cu care s-au prezentat in fata colegilor de generatie din mediul rural. Spectacolele au avut loc in localitatile Miresul Mare, Satulung si Remetea Chioarului. Actorii de ocazie au prezentat o situatie de opresiune si discriminare a unui elev, invitand audienta sa participe la rezolvarea conflictului.
Tinerii s-au gandit sa implementeze acest proiect pentru a creste gradul de implicare activa a tinerilor in comunitatile rurale din Maramures. Iar o piesa de teatru forum este o modalitate buna de interactionare, fiind o versiune a teatrului care creeaza o punte intre actori si spectatori. Pornind de la ideea unui conflict intre elevi, in care exista un agresor si o victima, tinerii si-au invitat colegii sa se tranforme in actori si sa gaseasca rezolvarea problemei.
”Ideea proiectului ne-a venit de la o simpla constatare si anume faptul ca tinerii din mediul rural de la noi din judet nu prea au parte de evenimente culturale. Cu atat mai mult evenimente culturale inovative, care se pliaza pe ceea ce inseamna a fi tanar, pe spiritul tanar, si evenimente culturale care au si o parte educationala”, a declarat Raul Drenta, presedinte Asociatia Rotaract TEAM Baia Mare, promotorii actiunii.
Experienta a fost una inedita atat pentru organizatori cat si pentru tinerii carora le-au prezentat piesa. Din distributie au facut parte sase tinere si tineri voluntari, care nu a urmat cursuri de teatru. Acestora li s-au alaturat elevii din scolile rurale unde au implementat acest concept de teatru forum. Fiecare dintre actorii implicati in scena a jucat un personaj opus celui care este el, de fapt, in realitate.
”Si pe langa ca noi ne-am schimbat, am incercat sa producem o schimbare in ceilalti, in cei carora am mers sa le prezentam proiectul. Am incercat sa scoatem in evidenta faptul ca ei trebuie sa lupte impotriva discriminarii, ca discriminarea nu este normala in scoli si ca cei rai nu sunt rai prin natura lor ci au ceva in trecut, un eveniment care le-a marcat existenta”, dupa cum povesteste Larisa Miskolczi, voluntar Asociatia DEIS, una ditnre actritele implicate in proiect.
Si coordonatoarea trupei de teatru, actrita Alexandra Vanci, s-a aratat impresionata de naturaletea tinerilor si de puterea lor de absortie a informatiei. ”Am fost surprinsa de cat de repede prind totul, de cat de inteligenti sunt. Cel mai frumos la acest proiect a fost ca am lucrat totul impreuna, de la scenariu, de la structura personajelor pana la cum ne comportam in anumite situatii. Absolut tot am facut impreuna. M-au surprins cum s-au adaptat. In situatii atat de diferite, cu oameni atat de diferiti s-au adaptat mult mai bine decat ma asteptam”, spune Alexandra Vanci.
Piesa de teatru forum a fost jucata la scolile din localitatile Miresul Mare, Satulung si Remetea Chioarului. Evenimentele s-au desfasurat in cadrul proiectului „Acces la cultura”, implementat de Asociatia Rotaract TEAM in parteneriat cu Asociatia D.E.I.S, cu sprijinul financiar al Directiei Judetene pentru Sport si Tineret Maramures.
Sursa: Sonia Rajnita