Vezi VIDEO
Spectacole de exceptie vor fi prezentate in acest sfarsit de saptamana in cadrul Festivalului Exceptio, organizat in Baia Mare. Printre protagonistii cei mai asteptati de publicul baimarean se numara actorii Teatrului Masca din Bucuresti. Directorul institutiei culturale din capitala, Mihai Malaimare, promite iubitorilor de teatru trei reprezentatii care ii vor incanta cu siguranta. Sunt spectacole care scot in evidenta expresivitatea gestuala a artistilor, dar si o altfel de modalitate de interpretare scenica, una care se detaseaza de teatrul traditional.
Actorii Teatrului Masca din Bucuresti sunt prezenti in cadrul Festivalului Exceptio cu trei spectacole. Prima reprezentatie va avea loc la ora 20.00 in sala mare a Teatrului Municipal, acolo unde va fi prezentata piesa „Vicleniile lui Scapino”, dupa Moliere, despre care directorul Teatrului Masca, Mihai Malaimare, spune ca are o distributie „extrem de puternica”. Un alt spectacol care se joaca in Centrul Vechi al orasului, de la ora 21.30, Sub semnul ingerului: Cariatidele, Romeo si Julieta, Pardesiele, Statuile Gemene, Ingerul apartine studentilor de la Universitatea de Arta Teatrala de la clasa lui Mihai Malaimare.
A doua zi, duminica, 7 iunie la Teatrul Municipal va fi pus in scena, de la ora 19.00, spectacolul Parapanghelos dupa „cantecele comice” ale lui Vasile Alecsandri.
„Am adus un spectacol de licenta a studentilor mei. De fapt sunt cei mai tineri actori ai Teatrului Masca, joaca in foarte multe dintre spectacolele noastre. Este un spectacol care le propune baimarenilor o solutie de teatralitate mai putin cunoscuta la noi. Iar Parapanghelos dupa Cantecele comice ale lui Vasile Alecsandri va va prilejui intalnirea cu o trupa care are tot dreptul sa aspire la conditia de actor si apoi cu un autor destul de contemporan, Vasile Alecsandri, dovada ca in politica romaneasca de 200 de ani nu s-a schimbat absolut nimic”, a declarat directorul Teatrului Masca, Mihai Malaimare.
Directorul institutiei culturale din capitala, actorul Mihai Malaimare, spune ca spectacolele Teatrului Masca isi propun sa aduca in atentia publicului un alt mod de exprimare artistica. In timp ce actorul teatrului traditional a devenit mai degraba „un actor de microfon”, teatrul numit modern e unul mai dinamic, iar artistii sunt mult mai expresivi.
„Eu cred ca teatrul alternativ inseamna in fapt efortul pe care il putem descoperi chiar in teatrul traditional, efortul teatrului traditional de a se moderniza, de a se pune in acord cu cerintele epocii. Actorul in teatrul romanesc, in teatrul traditional a devenit mai degraba un actor de microfon, adica un artist care spune vorbe, un artist care nu a acordat foarte multa atentie altor mijloace de expresie cel putin la fel de pertinente si de puternice precum cuvantul si atunci intelegem de ce elementele care mi se par firesti trec drept moderne, drept nemaivazute pentru ca in teatrul romanesc nu am vazut de foarte multa vreme o trupa care sa stie sa se miste pe scena, care sa stie sa gaseasca un echilibru intre spatiile pline si spatiile goale ale scenei, o trupa care sa stie ce inseamna expresivitatea unui gest, a unei structuri gestuale comune. Despre asta vorbesc spectacolele noastre”, a punctat Mihai Malaimare.
De altfel, actorul si-a propus sa vina in Baia Mare si sa le vorbeasca tinerilor artisti de pe scena baimareana despre schimbarea modalitatii folosite in pedagogia teatrala. Mihai Malaimare recunoaste insa ca nu este adeptul improvizatiilor si ca in mod clar nu aceasta trebuie sa fie directia spre care se indreapta actul teatral.
„Este o tema de teatralitate pe care pedagogia actuala o foloseste in anul intai. A improviza este un dat , actorul trebuie sa si-l insuseasca. Asa numitele spectacole de improvizatii poarta titulatura oarecum de zona stand-up comedy, sunt lucruri pregatite dinainte, improvizatie ca in Comedia Dell Arte. Exista un public si pentru asa ceva. Eu nu sunt fan al unui asemenea act teatral, dar trebuie sa recunosc ca acolo unde exista un public, chestiunea isi poate gasi un anumit tip de rezolvare, dar nu e nici pe departe viitorul teatrului”, a punctat Mihai Mailaimare.
Artistul a mai concluzionat ca romanii au o oarecare superficialitate in modul de a-si trai propria existenta. Oamenii s-au obisnuit prea mult sa rada de ceea ce se intampla in jurul lor, fara a lua atitudine, traind de fapt „o imensa tragedie”.
„Din pacate romanii nu stiu sa se emotioneze, sa vibreze la tragedii, traind de sute de ani o imensa tragedie, Romanii vor sa rada pentru ca nu vor sa-si aminteasca, pentru ca nu vor sa creada ca au lideri prosti care trebuie schimbati, nu vor sa creada ca traiesc prost si altii fura cu milioanele de euro, prefera sa rada. Au vazut ca se hahaie la primul nivel al statului si au zis hai sa hahaim si noi, poate castigam si noi ca aia. Romania a dat valori in absolut toate domeniile, iar de 25 de ani e paralizata de niste oameni carora ar trebui sa li se spuna celebrul dicton roman: «Nu mai sus de sanda, cizmarule»”, a concluzionat Mihai Malaimare.
Sursa: Camelia Tocaci