Prima imprimanta 3D romaneasca, construita exclusiv cu piese achizitionate de pe piata autohtona, a fost creata anul acesta de un tanar softist. Calin Brandabur si-a prezentat prototipul, care are o viteza de printare de cinci ori mai mare decat a unei imprimante similare de pe piata, la Techsylvania, care este cel mai mare eveniment IT din regiunea Transilvaniei si care a avut loc la inceputul saptamanii la Cluj.
Imprimanta poate tipari obiecte cu o inaltime de maxim 20 de centimetri intr-o perioada de 4-5 ore, in timp ce o imprimanta cu caracteristici similare existenta deja pe piata are nevoie de 8 ore pentru a realiza o asemenea piesa.
„O imprimanta clasica, pe sistem cartezian, o printeaza in 8 ore, imprimanta noastra in 4-5 ore. Imbunatatirile au fost aduse si la partea de soft si la cea mecanica, am incercat sa optimizam cat am putut de mult si viteza si performanta. La aceasta imprimanta, care este pe sistem Delta, se poate mari foarte mult viteza fara a avea vibratie si, de asemenea, isi pastreaza performanta”, a explicat Calin Brandabur, care este din Timisoara.
Acesta a povestit ca ideea crearii acestei imprimante i-a venit in momentul in care a cumparat una si a vazut ca nu ar fi atat de complicat de reprodus.
„Ideea a venit din nevoia crearii unor componente de plastic pentru un alt proiect la care lucram si nu am gasit o firma care sa injecteze in matrita in volume foarte mici, deci in cantitati pentru star-up-uri, deci nu pentru cantitati industriale”, a spus tanarul.
Imbunatatirile aduse noului model fac ca imprimanta sa poata printa cu o viteza de 1.000 de mm pe secunda, in timp ce una aflata deja in comercializare pe piata are de obicei o viteza de 200 de mm pe secunda.
Echipa care a creat imprimanta a folosit strict echipamente romanesti pentru crearea acestui model, botezat „Symme3”.
„Am folosit echipamente strict din Romania — axe electrificate din Baia Mare, motoare pas cu pas din Iasi, elemente compozite din Craiova, din Brasov am luat tuburi de teflon, din Cluj avem elementele electronice, iar toata asamblarea se face in Timisoara”, a spus tanarul IT-ist.
Acesta a explicat ca imprimanta este foarte utila in activitatea de prototipare. Proiectarea unei piese se poate face mult mai usor, pentru ca ea poate fi printata in doar cateva ore, moment in care se vad usor greselile, iar intreaga procedura este mai ieftina decat cea a executarii de matrite.
Materialul din care se creeaza obiectele este un polimer derivat din amidonul de porumb, care este biodegradabil in 10-15 ani si provine din surse regenerabile. Nu este solubil in apa, nu se dizolva in solventi de tipul acetonei, diluantului sau benzinei. Materialul rezultat este extrem de rigid, este casant, iar din el se pot construi inclusiv structuri mecanice care sunt supuse unui stres sau unei vibratii foarte mari.
„De exemplu am printat pentru un prieten o montura pentru un far de motocicleta si functioneaza de trei luni foarte bine. De asemenea, am mai facut o rola de la masina de spalat, care se rupsese. Pe cand ma gandeam de unde sa fac rost de una noua sa o schimb, mi-a venit ideea sa o proiectez, am printat-o si am schimbat-o. Si acum masina mea de spalat functioneaza cu piesa aceea”, a spus creatorul imprimantei.
Aparatul poate fi folosit inclusiv pentru crearea unor proteze ortopedice sau ale bratelor special concepute pentru copii, in conditiile in care cele folosite in prezent sunt foarte scumpe si, in plus, trebuie schimbate din sase in sase luni.
„Problema cu protezele este ca sunt in general foarte scumpe, costa intre 3 si 7.000. Dar pentru ca filamentul din care facem noi piesele este foarte ieftin, costa 150 de lei kilogramul, eu pot crea o proteza cu 15 lei. Fireste, nu ne putem compara cu acele proteze care se conecteaza la sistemul nervos si care sunt foarte performante, dar este totusi o solutie si vreau sa continui cercetarea in acest domeniu prin colaborarea cu specialistii”, a mai spus Calin Brandabur.
Pentru a continua cercetarile si productia, Calin Brandabur si-a format o echipa de patru ingineri cu care lucreaza in continuare. Acesta a precizat ca pana in momentul de fata, cand se afla la al cincilea prototip al imprimantei, a investit in acest proiect 30.000 de euro. Tanarul a primit deja 26 de comenzi din tara si 79 de strainatate si spera sa inceapa in curand productia imprimantei, care va avea un pret de aproximativ 1.500 de euro.
Sursa: Agerpres