O companie de ingineri si consultanti a conceput un plan prin care gropile din strazi ar putea deveni istorie in aproximativ 40 de ani, prin folosirea unui tip de ciment „auto-reparator” pentru construirea drumurilor.
Cimentul auto-reparator ar produce o bacterie care sa umple crapaturile din drum atunci cand acesta se deterioreaza. Ideea inovatoare face parte dintr-un raport asupra viitorului autostrazilor, conceput de compania de ingineri Arup, relateaza Daily Mail.
Raportul, care analizeaza posibile tendinte care ar putea aparea in industria constructiilor pana in 2050, ia in calcul si inlocuirea suprafetelor conventionale de drum cu panouri solare care ar putea incarca vehiculele electrice si topi zapada.
Vopseaua sensibila la temperaturi ar putea genera avertismente in forma de fulgi de zapada care sa indice scaderea temperaturii si conditii de gheata.
Numarul biciclistilor si al pietonilor este foarte probabil sa creasca, iar autoturismele electrice ar putea deveni mai frecvente, cu o performanta crescuta datorita dezvoltarilor stiintifice.
Raportul mai sugereaza ca sistemele avansate de comunicatii vor face masinile mai „inteligente” si „constiente” de nivelurile de trafic, viteza, vreme si pericole de siguranta.
Schimbarile prevazute de raport sunt deja testate in faza pilot in jurul lumii, potrivit liderului global de afaceri al Arup. „Vor schimba felul in care abordam mobilitatea si transportul de marfa si vor asigura generatiilor viitoare o infrastructura a autostrazilor mai sigura, mai trainica si mai buna pentru mediu”.
Sursa: Mediafax