O echipa de cercetatori de la o universitate din SUA a descoperit o modalitate de a folosi dioxidul de carbon (CO2) din aer si a-l transforma in nanofibre de carbon, material foarte util pentru diferite segmente din industrie, relateaza BBC in editia online.
Sistemul folosit de oamenii de stiinta este bazat pe utilizarea energiei solare si ruleaza doar cu cativa volti de electricitate printr-o cuva plina cu sare fierbinte topita, dioxidul de carbon fiind absorbit si nanofibrele adunandu-se treptat la unul dintre electrozi.
In prezent, acest sistem produce 10 g de nanofibre de carbon intr-o ora, potrivit demonstratiei realizate de echipa de cercetatori, scrie bbc.com.
Echipa de cercetatori admite ca aceasta descoperire ar putea avea impact asupra emisiilor de dioxid de carbon, insa ideea nu este impartasita de alti oameni de stiinta. Metoda, insa, ar putea oferi o modalitate mai ieftina de a produce nanofibre de carbon decat metodele folosite acum.
„Pana in prezent, nanofibrele de carbon au fost prea scumpe pentru a fi folosite pentru multe industrii”, a declarat profesorul Stuart Licht de Universitatea George Washington.
Nanofibrele de carbon sunt deja folosite in aplicatii tehnologice de ultima generatie, cum ar fi componentele electronice si bateriile. Daca s-ar reduce costurile de productie acestea ar putea fi folosite, de exemplu, pentru producerea anumitor componente din industria aeronautica si din cea auto.
Profesorul Stuart Licht este increzator ca proiectul sau poate avea succes, mentionand ca aceasta ar putea fi o cale rezonabila de reducere a nivelului de dioxid de carbon din atmosfera.
Procesul a fost „promitator si foarte interesant insa a fost realizat in laborator”, a declarat dr. Katy Armstrong, inginer chimist la Universitatea din Sheffield, adaugand ca in cazul in care s-ar incerca realizarea acestui proces la o scara mai mare ar putea aparea probleme.
„Pentru ca sistemul realizat de oamenii de stiinta capteaza dioxidul de carbon din aer, acesta va trebui proiectat in asa fel incat sa lucreze cu volume mari de gaz pentru a colecta cantitatea necesara de carbon, ceea ce ar putea creste costurile de procesare la scara extinsa”, a declarat Katy Armstrong pentru BBC.
Dr. Paul Fennell, inginer chimist si cercetator la Imperial College din Londra, a laudat reusita echipei de cercetatori condusa de profesorul Licht insa a adaugat ca va fi cu adevarat surprins daca cercetatorii vor putea valorifica o cantitate atat mare de dioxid de carbon din atmosfera pentru producerea nanofibrelor incat sa aiba impact asupra schimbarilor climatice.
Sursa: Agerpres