Specialisti in domeniul cercetarii vor impartasi publicului din 300 de orase si 29 de tari pasiunea lor pentru stiinta in Noaptea cercetatorilor europeni, eveniment desfasurat in fiecare an in ultima zi de vineri a lunii septembrie.
Cu aceasta ocazie sunt organizate tururi ghidate in culisele laboratoarelor de cercetare, care sunt, in mod normal, inchise pentru public, spectacole stiintifice interactive, experimente sau ateliere practice, informeaza Comisia Europeana pe site-ul sau.
Vizitatorii pot experimenta o multime de activitati, de la un zbor simulat al unei rachete (la Roma), pana la a invata cum sa construiasca un skateboard pe computer (la Poznan).
In Bucuresti, publicul se va putea plimba printre stele si va putea contempla universul. Pentru pasionatii de muzica si tehnologie, se va organiza un atelier de compunere a unei melodii pe tableta. Cei interesati de crime misterioase ii pot ajuta pe detectivi si pe oamenii de stiinta sa rezolve ‘o crima’. In acest timp, vizitatorii din Tulcea vor explora ecosistemele Deltei Dunarii.
Scopul Noptii cercetatorilor europeni este de a promova stiinta si de a-i incuraja pe tineri sa urmeze o cariera in domeniul cercetarii.
‘Europa trebuie sa formeze un milion de cercetatori in plus pana in 2020 daca vrea sa isi mentina reputatia de excelenta si sa-si atinga tinta de a investi 3 % din PIB-ul UE in cercetare si dezvoltare. Noaptea cercetatorilor europeni este un eveniment unic pentru promovarea carierelor in domeniul cercetarii. Este un exercitiu din care toata lumea are de castigat si in cadrul caruia publicul afla ce fac in mod concret cercetatorii si de ce activitatea lor este importanta pentru viata noastra cotidiana’, a declarat Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret.
In 2013, aproape 1,3 milioane de oameni de toate varstele au participat la Noaptea cercetatorilor europeni. In acest an, initiativa a beneficiat de un sprijin in valoare de 8 milioane de euro din partea programului Actiunile Marie Skłodowska-Curie, care face parte din programul de cercetare al UE Orizont 2020.
Carierele in cercetare acopera numeroase domenii diferite. De exemplu, tinerii care participa la evenimentele de vineri vor avea sansa de a se pune in pielea unui chimist, a unui arheolog sau a unui inginer. Ei vor avea posibilitatea sa realizeze experimente in conditii de siguranta si sa testeze echipamente de inalta tehnologie din laboratoare.
Initiativa a fost lansata in 2005 in 20 de orase din 15 tari si de atunci a luat rapid amploare. Evenimentele sunt selectate printr-un concurs deschis si transparent, in urma unei cereri publice de oferte.
Sursa foto: Agerpres
Sursa: Agerpres