Urmele unei civilizatii necunoscute, datand din urma cu mai multe sute de ani, au fost descoperite de o echipa de arheologi in Amazonia, cu ajutorul serviciului Google Earth, informeaza lefigaro.fr.
Peste 200 de structuri circulare si dreptunghiulare au fost descoperite in inima padurii amazoniene, dupa ce acel teritoriu a fost supus unei despaduriri accelerate, realizata pentru a asigura nevoile alimentare ale fermelor de animale din regiune. Descoperirea a fost facuta in apropiere de granita dintre Brazilia si Bolivia.
Cu ajutorul Google Earth, arheologii au descoperit numeroase santuri si gropi, care au adancimi cuprinse intre 1 si 4 metri si latimi cuprinse intre 11 si 12 metri. Cercetatorii au descoperit de asemenea fragmente de ceramica, pietre sculptate si alte elemente care atesta existenta in regiune a unor asezari umane.
Desi nu toate siturile descoperite contin artefacte, oamenii de stiinta sugereaza ca unele dintre ele ar fi avut functiuni protocolare, in timp ce altele ar fi putut fi ramasite ale unor structuri defensive. Varsta acestor structuri este cuprinsa intre 750 si 1.800 de ani. Formele lor geometrice indica si o probabila semnificatie simbolica, siturile respectiv fiind probabil utilizate pentru oficierea unor ceremonii.
Potrivit arheologilor, unele dintre satele din zona ar fi avut pana la 5.000 de locuitori, o cifra importanta pentru acea perioada istorica si, mai ales, pentru regiunea in sine, deoarece populatia locala era obligata sa se multumeasca cu resursele de hrana oferite de padure, intrucat oceanul se afla la o distanta prea mare.
Este posibil ca alte structuri sa fie prezente in zonele in care copacii nu au fost taiati. Cercetatorii spera sa descopere mai multe detalii in anii urmatori si, mai ales, sa identifice motivul din spatele disparitiei acelei civilizatii din Amazonia.
Potrivit teoriilor actuale, civilizatia respectiva a fost victima bolilor aduse de colonistii europeni in urma cu 500 de ani.
Amazonia a devenit in ultimii ani un „santier” urias. Descoperirea bogatiilor ascunse in subsolul ei a determinat un veritabil aflux de aventurieri veniti din toate colturile lumii. Solul si subsolul din Amazonia contin bogatii fabuloase, in special mii de tone de minereuri pretioase – fier, cupru, mangan, bauxita si aur.
Sursa: Mediafax