Preturile foarte mari ii determina pe posesorii de telefoane mobile scumpe sa le utilizeze cu o grija deosebita. De multe ori insa, felul in care sunt folosite nu este cel mai indicat. Printre cele mai frecvente greseli pe care le fac utilizatorii de iPhone se numara folosirea telefoanelor la temperaturi extreme, folosirea incarcatoarelor care nu sunt fabricate de Apple sau filmarea in modul portret.
• Telefonul ramane deschis tot timpul
Telefoanele ar trebui sa fie inchise periodic, altfel bateria se va termina mai repede decat in mod normal, anunta Huffington Post. Chiar daca este inactiv, atunci cand telefonul ramane deschis pentru perioade lungi de timp bateria este solicitata si, in timp, isi pierde proprietatile. Cei mai multi folosesc telefoanele mobile si pe post de alarma, asa ca acestea raman pornite non-stop. Expertii recomanda sa va bazati pe un ceas desteptator si sa opriti telefoanele pe timpul noptii, sau, daca acest lucru nu este posibil, sa le inchideti pe timpul zilei, atunci cand nu aveti neaparata nevoie de ele.
• Bluetooth-ul si WiFi-ul raman pornite permanent
Cand sunt deschise si nu sunt folosite, aceste optiuni nu fac decat sa iroseasca energia stocata in baterie. Cel mai probabil, atunci cand mergeti pe strada nu aveti nevoie de Bluetooth sau WiFi, asa ca acestea consuma fara sa va ofere niciun beneficiu. Specialistii recomanda ca acestea sa ramana inchise, urmand sa fie pornite doar atunci cand folosirea lor este necesara.
• Folosirea telefoanelor la temperaturi extreme
Telefoanele inteligente nu sunt facute sa fie folosite la temperaturi prea scazute sau prea ridicate, asa ca utilizarea lor atunci cand temperatura scade sub 0 grade Celsius sau depaseste 35 de grade nu este indicata. In astfel de conditii, telefoanele sunt suprasolicitate si bateria se consuma infinit mai repede, astfel ca smartphone-ul poate chiar sa se inchida temporar. Incercati sa inchideti telefoanele atunci cand temperaturile ating valori extreme, sau, daca trebuie sa le folositi, este indicat sa le tineti in geanta, sau la umbra, dupa caz.
• Telefoanele raman in priza peste noapte
Punerea telefonului la incarcat peste noapte este, intr-adevar, cea mai convenabila solutie, dar nu este cea mai indicata, spun specialistii. Pe termen lung, aceasta practica afecteaza bateria, care va incepe sa se consume mai rapid decat ar trebui. Incercati sa incarcati telefoanele in timpul zilei, cand le puteti scoate din priza dupa ce bateria ajunge la 100% sau, daca nu aveti cum sa faceti acest lucru, folositi o priza programabila, care opreste alimentarea cu enegie dupa un timp prestabilit.
• Folosirea incarcatoarelor care nu sunt fabricate de Apple
Incarcatoarele originale sunt scumpe, dar merita investitia, spun expertii. Incarcatoarele contrafacute pot produce pagube telefoanelor si, in unele cazuri, pot sa provoace chiar explozii sau incendii. Daca ati apucat sa achizitionati un produs contrafacut, exista o solutie: Apple ofera o reducere la un incarcator original in schimbul unuia contrafacut predat.
• Telefoanele nu sunt curatate suficient de bine
In prezent, telefoanele sunt utilizate tot timpul zilei, in toate locurile in care merge posesorul, asa ca acestea au ajuns sa gazduiasca mai multe bacterii decat vasul de toaleta sau bolurile din care mananca animalele de companie. Apple recomanda folosirea unui servetel moale, fara scame, pentru stergerea ecranului, iar pentru dezinfectare exista produse care folosesc lumina ultravioleta ca sa distruga bacteriile.
• Filmarea in modul portret
Desi aceasta tehnica nu produce pagube telefonului, calitatea imaginilor este slaba, iar clipurile video filmate in acest fel sunt greu de urmarit. Utilizatorii tin telefonele vertical atunci cand filmeaza, pozitie mai comoda, dar specialistii recomanda intoarcerea aparatului si folosirea ambelor maini, chiar daca dureaza cateva fractiuni de secunda in plus. Motivul pentru care forma televizoarelor si formatul celor mai multe dintre filme este lat, asemanator cu modul peisaj (cu cele doua dungi negre deasupra si sub imagine, nu pe lateral), este ca asa functioneaza si vederea umana. Campul vizual orizontal este mai mare decat cel vertical, asa ca imaginile filmate asa sunt mai usor de urmarit. In plus, rezolutia este mai buna si folosirea ambelor maini reduce miscarea imaginii.
• Lasarea telefonului deblocat sau fara parola
Conform celor de la Apple, aproximativ jumatate dintre utilizatori nu isi asigura telefoanele prin folosirea parolei. Sigur, aceasta tehnica nu va protejeaza de hoti, pentru ca telefonul poate fi resetat fraudulos, dar macar acestia nu vor avea acces la datele dumneavoastra personale.
• Tinerea telefonului in mana
Multi dintre utilizatori nu realizeaza faptul ca iPhone-urile sunt o marfa foarte cautata de hoti, pentru ca pot fi valorificate usor si rapid pe piata neagra. Cererea este mare, iar studiile arata ca in jur de 40% din furturile din marile orase implica dispozitive mobile. Tineti telefonul in buzunare care nu pot fi accesate usor atunci cand nu il folositi.
Sursa: Mediafax