Tarifele de roaming in UE ar putea sa nu mai fie eliminate, masura urmand sa fie inlocuita cu un pachet care le va permite europenilor sa sune in alte tari comunitare la aceleasi preturi ca in propria tara doar in limita a 50 de minute anual, potrivit Bild, care citeaza documente oficiale.
Eliminarea tarifelor de roaming care ar fi trebuit sa se produca pana in iulie 2016 ar putea sa nu mai aiba loc, sustine cotidianul german Bild, care citeaza un document al Consiliului European. In loc de eliminarea tarifelor, autoritatile de la Bruxelles ar urma sa propuna un pachet numit „roam like at home”.
Astfel, un cetatean european ar putea telefona in alte tari UE fara tarif de roaming doar in limita a 50 de minute anual, nivel dupa care s-ar aplica tarifele normale de roaming. Totodata, fiecare european ar putea trimite 50 de sms-uri in fiecare an in interiorul UE, fara a fi taxat suplimentar. Dupa epuizarea celor 50 de sms-uri, pentru fiecare mesaj trimis se va plati taxa de roaming (in prezent de 0,06 euro pe sms).
In ceea ce priveste traficul de date, europenii ar avea la dispozitie 100 MB anual, fara tarife de roaming, dupa care fiecare MB va fi taxat cu 20 de eurocenti. Daca Parlamentul European va fi de acord, pachetul „roam like at home” ar putea fi aplicat de la 1 ianuarie 2016.
Fostul comisar pentru Justitie Viviane Reding, in prezent europarlamentar, a calificat intentia de a mentine tarifele de roaming drept „o rusine”. „In rundele ministeriale secrete de la Bruxelles s-a decis sa li se bage in continuare oamenilor mana in buzunar”, a spus Reding, conform Bild, preluat de euractiv.de. In 3 aprilie 2014, Parlamentul European a aprobat, in prima lectura, reforma pietei telecomunicatiilor, care prevede, printre altele, eliminarea tarifelor de roaming in UE, de la 15 decembrie 2015.
Potrivit propunerii initiale a Comisiei Europene, tarifele de roaming ar fi trebuit eliminate inca de la 1 iulie 2014. Dupa votul din PE, era necesara ajungerea la un acord cu ministerele telecomunicatiilor din cele 28 de state membre privind eliminarea tarifelor de roaming. In 4 martie 2015, statele membrele au decis sa amane eliminarea tarifelor pana cel putin in 2018.
Consiliul de Ministri al UE si Parlamentul European, pe baza unei propuneri a Comisiei Europene, au hotarat introducerea pentru prima data a unor plafoane tarifare pentru serviciile in roaming in 2007 pentru a se asigura ca abonatii la serviciile de telefonie mobila platesc tarife de roaming similare in intreaga UE. In iulie 2009, au fost adoptate norme revizuite privind o noua reducere esalonata a preturilor pentru serviciile de roaming. Din 2007 pana in prezent, tarifele de roaming in spatiul comunitar au scazut in total cu 90%.
Sursa: Agerpres