Un sfert dintre copiii care au sesizat neintelegeri cu parintii, in prima jumatate a acestui an, la Telefonul Copilului, au reclamat masuri extreme din cauza faptului ca nu au finalizat anul scolar cu media generala asteptata de parinti ori pentru nota luata la capacitate sau la bacalaureat. Asociatia Telefonul Copilului informeaza, luni, ca in primele sase luni ale anului 2014, a inregistrat 56.315 apeluri, iar in 2.663 de cazuri semnalate a fost necesara si interventia institutiilor abilitate.
Nevoia de comunicare, neintelegerile cu parintii si relatia deficitara copil – parinte au fost principalele probleme inregistrate in primele sase luni ale anului la Telefonul Copilului, iar in 25 la suta dintre cazuri, copiii au semnalat depresie, ganduri suicidale sau frica.
In total au fost inregistrate 1.314 de cazuri de abuz asupra copilului si violenta in familie, printre cele mai grave forme de abuz fiind neglijarea (38,24 la suta), molestarea fizica (32,50 la suta) si abuzul emotional (14,35 la suta). Din statisticile Asociatiei Telefonul Copilului rezulta ca abuzul a avut loc in principal in familie, in 29,81 la suta din cazuri acest fiind atribuit ambilor parinti, in 26,85 la suta mamei si in 17,96 la suta din cazuri tatalui.
„Numarul cazurilor de abuz sexual asupra copilului, exploatare prin munca, cersetorie si trafic de minori a inregistrat o crestere de 17,91 la suta in prima jumatate a acestui an, fiind inregistrate 158 de astfel de situatii, fata de 134 de cazuri in aceeasi perioada a anului trecut”, se arata in comunicat.
Nevoia de comunicare (30,43 la suta), neintelegerile cu parintii (26,96 la suta), relatia deficitara copil – parinte (17,39 la suta) sunt principalele situatii in care copiii si adolescentii au solicitat consilierea specialistilor Asociatiei Telefonul Copilului. „Alte situatii in care copiii si adolescentii au contactat 116 111 sunt: depresia, tulburarile de comportament, gandurile suicidale, frica si anxietate, criza de identitate, probleme sentimentale (25,22 la suta)”, se arata in comunicatul transmis agentiei Mediafax.
In aproape un sfert dintre cazurile care semnalau neintelegeri cu parintii, specialistii de la Telefonul Copilului au sesizat masurile extreme la care unii copii si adolescenti au fost expusi fie pentru ca nu au finalizat anul scolar cu media generala asteptata de parinti, fie pentru ca nu au luat nota asteptata de parinti in urma examenului de capacitate, precum si avertismente in situatia in care nu vor absolvi bacalaureatul. „Masurile extreme au inclus si violenta fizica din partea parintilor fata de unii dintre copiii care au apelat 116 111„, se mai arata in comunicat.
In urma centralizarii datelor a rezultat ca, in 21,65 la suta dintre situatiile consiliate, neintelegerile cu parintii au aparut in urma dorintei exprimate a minorilor (in principal fete) de a parasi domiciliul familiei pentru a locui cu partenerul, in toate cazurile partenerul fiind persoana adulta.
In ce priveste starea emotionala a copiilor, identificata de specialisti la inceputul apelului, in 33,16 la suta dintre cazuri, copiii erau tristi si se simteau singuri, in 19,24 la suta dintre situatii a fost identificata frica si anxietatea, la 12,15 la suta apasarea si la 9,57 la suta frustrarea si depresia.
Din totalul de 56.315 de apeluri inregistrate in prima jumatate a acestui an, 78,96 la suta dintre apelanti au revenit la Telefonul Copilului pentru a continua consilierea. Aproape jumatate dintre apeluri (44,72 la suta) provin din mediul rural, 37,21 la suta din urban, iar in 18,07 la suta dintre situatii a fost solicitata confidentialitatea.
Cele mai multe cazuri au fost inregistrate din regiunea Muntenia (23,81 la suta), urmata de Moldova (17,99 la suta), Bucuresti (13,29 la suta), Oltenia (10,89 la suta), Transilvania (9,27 la suta), Dobrogea (5,89 la suta), Banat (3,02 la suta), necunoscut (15,84 la suta).
In ce priveste repartizarea pe judete, cele mai multe cazuri au fost inregistrate din Buzau, Neamt, Constanta, Teleorman, Dolj, Olt, Iasi si Vaslui, iar cele mai putine din Harghita, Tulcea, Suceava, Mures, Alba, Salaj, Mehedinti si Bihor.
Sursa: Mediafax