Vezi VIDEO
Temperaturile extrem de ridicate ii pun in dificultate pe angajatii care trebuie sa lucreze in soare. Oamenii spun ca nu au incotro, deoarece se bucura ca au un loc de munca, asa ca indura cu stoicism caldura. De cealalta parte, inspectorii de munca maramureseni recomanda angajatorilor sa le asigure salariatilor conditii corespunzatoare. In caz contrar, acestia risca amenzi de pana la 2.500 de lei.
Indiferent de anotimp, angajatii care lucreaza in aer liber nu au alta varianta, decat sa se conformeze regulamentului de lucru. La fel se intampla si in aceste zile, cand caldura pare din ce in ce mai greu de suportat, chiar si pentru cei care incearca sa evite deplasarile in miezul zilei, atunci cand temperaturile sunt mari. Desi recunosc ca nu e deloc usor sa stea in soare, salariatii continua sa-si faca treaba. Ei se bucura ca au macar un serviciu, asa ca nici nu-si permit sa se gandeasca la cat de dificil e sa stea zilnic in bataia soarelui.
„Cum sa fie? Nu-i prea placut, dar n-avem ce face. Serviciul e serviciu, pe ploaie, pe ninsoare, trebuie sa mergem, sa stam aici. Deocamdata e bine. Sa vedem ce-o sa fie mai incolo, dar nu-i prima vara pe care am tras-o. Eu una nu am probleme”, a spus Olga Leschian, o femeie care vinde covrigi la o toneta mobila.
Inspectorii de munca atrag insa atentia angajatorilor ca sunt obligati sa le asigure salariatilor conditii minime pentru a-si putea desfasura corespunzator activitatea si in zilele cu temperaturi extreme. Astfel, pe langa examenul medical periodic ce le da posibilitatea sa cunoasca in cazul fiecarui angajat afectiunile de care sufera, managerii trebuie sa dispuna reducerea activitatilor fizice. In plus, in aceasta perioada sunt recomandate pauzele mai dese sau esalonarea muncii pe doua perioade de lucru, respectiv pana la ora 11.00 si dupa ora 17.00.
„In vederea ameliorarii activitatii, angajatorul poate recurge la reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice, asigurarea ventilatiei corespunzatoare la locul de munca, alternarea efortului dinamic cu cel static, in sensul de a acorda mai multe pauze in vederea refacerii capacitatii de munca si, asa cum am mai spus, alternarea perioadei de munca cu perioade de repaus in spatii special amenajate, unde persoanele nu sunt supuse la asemenea temperaturi”, a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures (ITM), Mircea Onea.
Totodata, in locurile unde se lucreaza la temperaturi ridicate, angajatorii au obligatia sa asigure 2-4 litri de apa minerala pentru fiecare persoana, sa puna la dispozitia salariatilor echipament de protectie si chiar sa asigure dusuri, acolo unde e posibil si se impune acest lucru. Angajatorii care nu se conformeaza acestor prevederi risca amenzi intre 1.500 si 2.500 de lei.
Sursa: Camelia Tocaci