Robotii au inceput sa iasa din fabrici pentru a patrunde in case, hoteluri, restaurante si in alte spatii ale vietii cotidiene, semnaleaza Rich Mahoney, director al programului de robotica din cadrul SRI International, unul dintre cele mai cunoscute centre de cercetari din Silicon Valley, relateaza EFE.
“Ultima tendinta este aceea ca robotii ies din fabrici si incepem sa-i vedem prin case, companii, hoteluri”, a declarat Mahoney, intr-un interviu pentru agentia spaniola de presa, la sediul SRI, in Menlo Park (California, SUA).
Peste circa cinci ani, va fi ceva obisnuit sa vedem roboti servind mancare sau bautura, precum si umanoizi care fac curat prin casa, golesc mari lazi de gunoi sau joaca tenis cu proprietarul lor, a estimat expertul. “Nu suntem prea departe de aceasta”, a apreciat Mahoney, adaugand ca laboratorul sau are deviza “robot bun”.
“Oamenii sunt ingrijorati de posibilitatea ca robotii sa preia controlul asupra lumii sau sa epuizeze locurile de munca, dar eu cred ca vor fi multe cazurile in care robotii vor veni si vor face lucruri bune”, a mai spus inginerul, care conduce o echipa de 60 de persoane.
Mahoney a mentionat cazul medicinei, domeniu in care robotii ii ajuta deja pe chirurgi sa opereze cu mai multa precizie.
“Daca ne gandim cum era lumea acum o suta ani, ne dam seama ca era foarte diferita. Aproape ca nu erau automobile, nici calculatoare, iar activitatea era in mod fundamental agricola. Schimbarea a fost uriasa”, a subliniat acesta.
SRI definitiveaza robotul “Proxy”, un umanoid care ar putea fi utilizat in operatiuni de salvare in caz de catastrofa, dar si in agricultura si in minerit, si pe care laboratorul din Menlo Park spera sa-l scoata pe piata chiar in 2015.
“Este un umanoid care merge si a fost conceput pentru a fi exceptional de eficient”, a afirmat Mahoney.
Robotul “Proxy” va putea sa culeaga fructe si legume si sa realizeze numeroase activitati in agricultura. Va putea, de asemenea, sa inlature daramaturi si sa caute persoane disparute in urma unei catastrofe.
“Imaginati-va un robot care poate sa intre intr-o cladire cuprinsa de flacari si sa salveze vieti sau, in cazul unui dezastru ca la Fukushima, sa intre in uzina nucleara si sa inchida valve”, a mai spus Mahoney.
Dezbaterea despre avantajele si dezavantajele progreselor roboticii s-a intensificat recent, dupa ce un robot a agatat un angajat dintr-o uzina Volkswagen din Germania si l-a trantit pe o placa de metal, provocandu-i moartea.
Potrivit fabricantului de masini, se pare ca incidentul s-a produs in urma unei erori umane.
Sursa: Agerpres