Confruntarile intre fortele ucrainene si rebelii separatisti se intensifica in Ucraina, pe fondul acuzatiilor privind implicarea directa a Moscovei, in timp ce alte zeci de cadavre ale victimelor prabusirii zborului MH17 sunt asteptate joi in Olanda.
Primul avion cu sicriele victimelor a decolat de la aeroportul din Harkov la ora 09.00 GMT (12.00, ora Romaniei), iar al doilea are programata plecarea in cursul zilei de joi. In acest context, ambasadorii celor 28 de state membre UE s-au intalnit joi dimineata la Bruxelles pentru a decide o noua lista cu personalitatile si entitatile ruse vizate de sanctiuni.
Intre timp, confruntarile intre fortele Kievului si rebeli se intensifica in zona, in special in privinta controlului asupra frontierei ruso-ucrainene, controlata in mare parte de separatisti, ceea ce, potrivit Kievului, le permite sa primeasca arme din Rusia, inclusiv tancuri si blindate.
Statul Major al „operatiunii antiteroriste” ucrainene a anuntat, joi, ca tiruri cu rachete Grad au fost lansate din Rusia asupra unor puncte de control de la aerportul din Lugansk si mai multor localitati din regiunea Donetk. Obuze de mortiere au cazut in regiunea Donetk, a anuntat Statul Major, care a precizat ca nu au fost semnalate victime, iar blindate au ajuns in zona pentru a intari pozitiile rebelilor, potrivit sursei.
Potrivit rebelilor, o unitate de parasutisti apartinand fortelor ucrainene ar fi incercuita in apropierea frontierei ruse, ceea ce ar fi determinat Kievul sa trimita in zona doua patru avioane Suhoi, dintre care doua au fost doborate.
– Problemele de securitate, o piedica pentru activitatea anchetatorilor internationali
Premierul ucrainean Arseni Iatseniuk a acuzat indirect Rusia ca a doborat cel putin unul dintre cele doua avioane, intr-un interviu pentru BBC difuzat si de televiziunea ucraineana. „Cel de-al doilea avion de vanatoare a fost cel mai probabil doborat de o racheta sol-aer. Aceasta inseamna ca a fost doborat de un alt avion de vanatoare care, cu siguranta nu era ucrainean”, a afirmat seful Guvernului de la Kiev.
Pilotii celor doua avioane au reusit sa se salveze, insa nu au fost gasiti de rebelii prorusi, care nu au intrat deocamdata in zona controlata de fortele ucrainene, a anuntat un purtator de cuvant al armatei ucrainene.
Pe fondul intensificarii tensiunilor, rebelii au interzis accesul jurnalistilor in zonele de lupta si chiar in apropierea punctelor de control in absenta unei autorizatii speciale din partea „Ministerului Apararii” din teritoriile separatiste. In acest context, o masina in care se aflau jurnalistii AFP, care se indrepta spre zona in care au fost doborate miercuri cele doua avioane militare ucraiene, a fost vizata de focuri de arma, fara ca pasagerii sa fie raniti, si a fost astfel nevoita sa se intoarca din drum, dupa ce a fost verificata identitatea persoanelor aflate in masina.
Problemele de securitate par sa incetineasca si activitatea anchetatorilor internationali care urmeaza sa se pronunte in legatura cu prabusirea avionului Malaysia Airlines, in estul Ucrainei, soldat cu moartea celor 298 de pasageri aflati la bord.
– Olanda si Australia propun o misiune de politie sub conducerea ONU la locul tragediei
„Anchetatorii se afla in continuare la Kiev si Harkov, nu s-au putut deplasa la locul prabusirii avionului din motive de securitate„, a declarat Sara Vernooij, purtorul de cuvant al Biroului olandez de Securitate OVV, care conduce ancheta privind prabusirea avionului malaysian. „Discutii pe aceasta tema sunt in curs”, a adaugat ea. Avionul Malaysia Airlines s-a prabusit in Grabov, intr-o zona controlata de rebelii prorusi.
Cu toate acestea, misiunea OSCE a anuntat, intr-un mesaj postat pe Twitter, ca observatorii au plecat joi dimineata spre locul prabusirii avionului, impreuna cu expertii malaysieni si australieni.
Potrivit Kievului, Olanda si Australia si-au anuntat disponibilitatea sa trimita „o misiune de politie sub conducerea ONU” la locul prabusirii avionului malaysian, pentru a asigura desfasurarea unei anchete independente.
Dupa ce a fost o perioada blocat de rebeli, trenul cu vagoanele frigorifice in care au fost depuse cadavrele victimelor accidentului a ajuns marti la Harkov, insa mai multe corpuri se afla in continuare la locul tragediei, a anuntat miercuri misiunea de observatori a OSCE in Ucraina.
Cutiile negre ale avionului malaysian au ajuns, intre timp, in Marea Britanie, unde urmeaza sa fie decriptate de experti. Cu toate acestea, este putin probabil ca, in urma analizarii datelor din cutiile negre, sa fie stabilita originea tirului fatel de racheta, atribuit de Statele Unite „rebelilor sustinuti de Rusia”.
Sursa: Mediafax