Israelul a cerut de doua ori, in ultimele doua luni, permisiunea Iordaniei pentru a lansa un atac impotriva depozitelor siriene de arme chimice, afirma expertul Jeffrey Goldberg, in revista The Atlantic, conform ziarului israelian Haaretz.
Conform expertului, premierul Benjamin Netanyahu a trimis de doua ori reprezentanti ai Serviciului israelian de informatii externe (Mossad) la Amman pentru a se coordona cu omologii iordanieni si pentru a primi permisiunea statului vecin pentru o astfel de operatiune. Insa, conform unor oficiali americani, Iordania pare sa fi respins propunerea, explicand Israelului ca „nu este momentul potrivit” pentru un astfel de atac.
Israelul poate efectua o astfel de operatiune si fara aprobarea Iordaniei, dar Guvernul israelian se teme de consecintele pe care un astfel de atac le-ar avea pe plan regional. „Surse din cadrul serviciilor de informatii mi-au spus ca drone israeliene supravegheaza frontiera dintre Iordania si Siria; in plus, arsenalul chimic sirian este supravegheat si de avioane de recunoastere americane”, afirma expertul Jeffrey Goldberg.
Duminica, surse din cadrul serviciilor de informatii occidentale citate de New York Times au declarat ca sunt semnale privind noi activitati la depozitele de arme chimice din Siria, existand riscul ca serviciile de securitate sa utilizeze armamentul neconventional impotriva insurgentilor.
Protestele reprimate violent si confruntarile armate intre fortele opozitiei si serviciile de securitate subordonate regimului Bashar Al-Assad dureaza din martie 2011 in Siria, bilantul victimelor fiind, potrivit unor organizatii, de peste 42.000 de morti.
Sursa: Mediafax