Regimul nord-coreean risca sa se radicalizeze dupa destituirea lui Jang Song-thaek, unchiul lui Kim Jong-un, a apreciat joi ministrul japonez al Apararii.
„Urmarind imaginile cu momentul evacuarii lui Jang Song-thaek din scaunul sau, m-am gandit la scene din timpul revolutiei culturale” din China, a declarat joi Itsunori Onodera in cadrul unui forum, la Tokyo. „Coreea de Nord ar putea sa se radicalizeze si mai mult pe viitor, iar aceasta ma preocupa”, a declarat ministrul.
Coreea de Nord a confirmat luni destituirea lui Jang Song-thaek si, fapt rar, a difuzat fotografii cu arestarea umilitoare a celui considerat pana de curand ca numarul doi al regimului.
Potrivit unor experti, aceasta epurare la nivel inalt, survenita la doi ani de la accederea la putere a lui Kim Jong-un, ar putea sa-i permita tanarului lider sa stranga randurile in jurul sau impotriva Coreei de Sud si occidentalilor, care acuza Phenianul ca dezvolta rachete intercontinentale cu capacitate nucleara.
Japonia si Coreea de Nord, care nu intretin relatii diplomatice, pastreaza raporturi tensionate, chiar ostile, in parte din cauza faptului ca Tokyo acuza Phenianul ca nu face lumina de tot in dosarul japonezilor rapiti in anii ’70 si ’80. Coreea de Nord afirma ca aceasta problema a fost rezolvata la inceputul anilor 2000, odata cu intoarcerea unor detinuti si anunturile potrivit carora altii ar fi morti. Pe de alta parte, Japonia cere Coreei de Nord sa renunte la programele nucleare si balistice.
In aprilie, Coreea de Nord a amenintat Japonia cu represalii nucleare daca se va implica intr-un conflict care ar izbucni in Peninsula Coreeana. Amenintarea a fost facuta dupa ce Itsunori Onodera a autorizat Fortele de Autoaparare (numele oficial al armatei japoneze) sa distruga orice racheta nord-coreeana care ar ameninta teritoriul nipon.
Cu toate acestea, o luna mai tarziu, premierul japonez Shinzo Abe a surprins declarandu-se pregatit sa participe la o reuniune cu Kim Jong-un, insa aceasta nu a mai avut loc pana in prezent.
Sursa: Mediafax