Senatorul Teodor Melescanu a declarat, astazi, 28 februarie, referindu-se la solicitarea presedintelui PNL, Crin Antonescu, de excludere a sa din partid, ca a urmat pas cu pas prevederile Statutului si ca, in opinia sa, este greu, daca nu imposibil, sa excluzi un membru autosuspendat.
„Suntem un partid liberal pana la proba contrarie si fiecare are dreptul la opinie. Din punctul meu de vedere, prevederile Statutului sunt foarte clare, le-am urmat pas cu pas, si din acest punct de vedere lucrurile sunt in regula, ca sa nu mai spun ca, dupa parerea mea, e foarte greu, daca nu imposibil, sa-l excluzi pe unul care e deja suspendat. Dar, ma rog, astea sunt alte chestiuni, de bucatarie”, a spus Melescanu.
Teodor Melescanu, propus pentru functia de director SIE, este audiat la ora transmiterii acestei stiri de Comisiile de aparare ale Camerei Deputatilor si Senatului, impreuna cu Comisia parlamentara speciala de supraveghere a activitatii SIE.
La ora 13.00 urmeaza sa aiba loc sedinta de plen a Camerei Deputatilor si Senatului, pentru numirea directorului SIE.
Presedintele Traian Basescu l-a propus pe senatorul Teodor Melescanu pentru functia de director al SIE.
„In temeiul art. 65, lit. h) din Constitutia Romaniei, presedintele Traian Basescu a propus Parlamentului numirea in functia de director al Serviciului de Informatii Externe a domnului Teodor Viorel Melescanu”, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.
Senatorul Teodor Melescanu a anuntat luni ca a acceptat propunerea presedintelui Traian Basescu de numire la sefia SIE si a precizat ca s-a autosuspendat din calitatea de membru PNL.
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, ca nominalizarea la sefia SIE este „o afacere” intre Traian Basescu si Teodor Melescanu si a anuntat ca, la prima sedinta a CNEx, va cere excluderea din partid a senatorului.
Antonescu a spus ca Melescanu nu l-a informat nici pe el, nici pe alt lider liberal despre propunerea de a ocupa functia de director al SIE.
Conform Statutului PNL, membrii partidului se pot autosuspenda din calitatea de membru al partidului numai in cazul ocuparii unei functii publice incompatibile cu calitatea de membru al unui partid politic conform legii si numai pe durata indeplinirii acestora.
Membrii Partidului National Liberal se pot autosuspenda din functia detinuta in partid numai in cazul ocuparii unei functii publice incompatibile cu detinerea unor functii de conducere in partid, pe o perioada de maxim 4 ani. In cazul in care functia detinuta este cea de presedinte de filiala sau de organizatie, autosuspendarea din functie atrage demisia din functia respectiva. Persoana autosuspendata are obligatia respectarii prevederilor Codului Etic al PNL.
Conform Statutului, sanctiunea excluderii unui membru (simpatizant, activ sau de onoare) din Partidul National Liberal se poate aplica in una din urmatoarele situatii: daca a incalcat hotararile organismelor de conducere ale partidului; daca a savarsit abateri grave de la disciplina partidului, inclusiv prin actiuni sau declaratii publice impotriva hotararilor luate prin vot de organismele de conducere ale partidului la toate nivelele sau impotriva conducerii partidului la toate nivelele, impotriva imaginii si prestigiului partidului si impotriva candidatilor PNL la toate functiile publice de la orice nivel; daca persoana in cauza a fost condamnata la o pedeapsa privativa de libertate sau i s-a interzis exercitarea drepturilor politice sau cetatenesti, prin hotarare judecatoreasca definitiva; daca persoana in cauza a fost dovedita ca fiind colaborator, sau informator sau ofiter al fostei Securitati.
Sursa: Mediafax