Oamenii de stiinta stiau ca in urma cu miliarde de ani pe Marte exista apa, insa conform unui nou studiu, Planeta Rosie era mai umeda decat s-ar fi asteptat multi dintre ei, un vast ocean acoperind aproximativ o cincime din suprafata acestei planete, fapt care creste exponential sansele ca in trecut sa fi existat viata pe a patra planeta de la Soare, conform unui material publicat de Huffington Post.
Studiul este bazat pe analiza semnaturilor chimice ale anumitor elemente din atmosfera rarefiata a planetei Marte. Conform concluziilor, in urma cu aproximativ 4,2 miliarde de ani, pe Marte se afla un ocean mai mare decat Oceanul Arctic — un volum de apa de aproximativ 21 de milioane de kilometri cubi, cu o adancime maxima de 1.600 de metri.
‘In urma cu 10 ani povestea apei de pe Marte era un puzzle alcatuit din dovezi ale unor viituri si curgeri de apa separate de sute de milioane de ani. Acum suntem siguri ca pe Marte apa a existat in mod continuu si nu este vorba de episoade izolate. Pe Marte se aflau lacuri, delte si chiar mari. Cred ca dispunem acum de dovezi clare ca viata a fost posibila in trecutul planetei Marte, dar este inca neclar daca au existat si forme de viata pe aceasta planeta”, a comentat planetologul John Bridges de la Universitatea din Leicester, care lucreaza in cadrul misiunii roverului Curiosity trimis de NASA pe Planeta Rosie.
In cadrul acestui studiu, desfasurat de cercetatori de la Centrul Spatial Goddard, apartinand NASA, din Greenbelt, Maryland, a fost observata atmosfera de deasupra polilor martieni timp de 6 ani prin intermediul telescopului VLT al Observatorului European Austral (Chile) si al telescopului de la observatorul W.M. Keck.
Oamenii de stiinta au comparat concentratia atmosferica de molecule de apa (H2O) cu cea de molecule de apa grea (D2O) — in care hidrogenul este inlocuit cu izotopul sau, deuteriu. Ei au observat ca in atmosfera polara martiana se afla o concentratie mai mare de deuteriu decat in oceanele terestre.
Aceasta descoperire indica faptul ca, in trecut, Marte a pierdut un ocean intreg de apa — apa s-a evaporat in spatiu, in timp ce apa grea a ramas captiva in circuitul apei pe aceasta planeta. Cercetatorii au estimat ca volumul total de apa de pe Marte ar fi fost de aproximativ 6,5 ori mai mare decat volumul de apa care se afla in prezent captiv in calotele polare martiene.
‘Daca Marte a pierdut atat de multa apa, inseamna ca a fost o planeta umeda pentru o perioada mai lunga de timp decat s-a crezut si implicit a fost o planeta primitoare pentru viata o perioada mai indelungata decat ne asteptam”, conform lui Michael Mumma de la Centrul Spatial Goddard, co-autor al acestui studiu ce a fost publicat in ultimul numar al revistei Science.
Sursa: Agerpres