Dietele-soc, considerate vreme de multe decenii foarte periculoase pentru organism, ar putea avea totusi o serie de efecte benefice, potrivit unui studiu australian publicat recent in revista The Lancet. In ultimele decenii, atunci cand oamenii doreau sa slabeasca, medicii le recomandau de fiecare data sa faca acest lucru treptat, informeaza dailymail.co.uk.
„O scadere rapida in greutate nu va va ajuta sa va mentineti o greutate sanatoasa pe termen lung. In plus, metoda rapida prezinta riscuri pentru sanatate”, se afirma intr-un ghid de recomandari publicat pe site-ul National Health Service din Marea Britanie.
O scadere in greutate mai mare de 1 kilogram pe saptamana a fost asociata cu diverse probleme medicale, precum pietre la vezica biliara (intrucat slabirea rapida perturba balanta de colesterol din organism), malnutritie si oboseala – cauzata de scaderea brusca a aportului caloric.
De asemenea, exista o parere impartasita pe larg in lume potrivit careia persoanele care adopta diete-soc se vor ingrasa si mai mult dupa aceea, intrucat regimurile alimentare drastice nu pot fi tinute pe termen lung. Insa oamenii de stiinta au inceput sa nege validitatea acestor sfaturi. La sfarsitul lunii octombrie, un studiu australian a aratat faptul ca scaderea brusca in greutate este mai eficienta pe termen scurt decat metoda graduala.
Un numar de persoane obeze au fost plasate intr-un program de slabire rapida in 12 saptamani, cu inlocuitori alimentari care generau intre 450 si 800 de calorii pe zi. In medie, un barbat are nevoie de 2.500 de calorii pe zi pentru a-si mentine greutatea, iar o femeie are nevoie de 2.000 de calorii in fiecare zi. Un alt grup a fost plasat intr-un program de slabire graduala, care reducea cu 500 de calorii necesarul caloric zilnic.
Voluntarii din grupul dietei-soc si-au atins scopul si au pierdut 15% din greutatea lor corporala.
Atunci cand cercetatorii i-au analizat pe participanti dupa doi ani, voluntarii din ambele grupuri recuperasera cea mai mare parte din kilogramele pierdute. Insa nu a existat nicio diferenta in ceea ce priveste rapiditatea cu care s-au ingrasat din nou, fapt care contrazice teoria conventionala potrivit careia persoanele care slabesc prea repede se vor ingrasa apoi la fel de repede. In urma acestui studiu, oamenii de stiinta au inceput sa emita noi teorii despre metodele de slabire.
Dietele-soc reprezinta un inceput benefic – Ingrijorarile din trecut aveau la baza efectele pe care aceste diete le-ar avea asupra organismului. Reducerea brusca a aportului caloric poate fi benefica, intrucat rezultatele rapide ii motiveaza pe adeptii dietelor-soc. Ele trebuie sa fie tinute insa pentru cel mult 12 saptamani si sub supravegherea unui medic. In aceasta perioada, persoanele care apeleaza la dietele-soc trebuie sa invete noi obiceiuri alimentare si, in principal, sa manance doar cand le este foame, nu pentru a-si satisface nevoia de alinare si consolare.
Nici dietele yo-yo nu sunt „rele” – O ingrijorare constanta a specialistilor referitoare la pierderea rapida in greutate consta in faptul ca aceasta metoda genereaza diete de tip yo-yo – un ciclu de slabire si ingrasare. Anumiti experti considera ca acest lucru este daunator pentru inima, intrucat o obliga sa faca fata unor schimbari bruste in privinta aportului caloric. Insa nu exista nicio dovada ca dietele-soc si dietele yo-yo pun presiune asupra inimii, afirma Michael Mosley, medic si autor al volumului „The Fast Diet”, care promoveaza posturile intermitente. „Ar fi o problema doar daca urmati o dieta fara proteine. In acel caz, corpul vostru va incepe sa canibalizeze muschii, iar inima este un muschi”, a adaugat acelasi autor.
Recuperarea kilogramelor pierdute nu echivaleaza cu o lipsa de vointa – Pentru multi experti, cel mai important aspect al studiului australian nu se refera la faptul ca slabirea rapida este cea mai eficienta, ci la faptul ca, indiferent de felul in care oamenii slabesc, cel mai probabil ei se vor ingrasa din nou. Problema nu este lipsa de vointa, ci faptul ca obezitatea este o boala care face ca pierderea de kilograme sa fie o chestiune mult mai dificila decat pentru ceilalti oameni.
„In ciuda celor spuse de administratiile guvernamentale, odata ce IMC-ul devine mai mare de 30, este dificil sa slabesti si sa te mentii slab prin dieta si exercitii fizice”, spune Guy Slater, chirurg la clinica Streamline Surgical. „Acesta este motivul pentru care multi oameni ajung sa apeleze la operatii chirurgicale. Multi dintre pacientii mei au slabit prin diete in trecut si adeseori au avut rezultate foarte bune, slabind pana la 38 de kilograme si reusind sa ramana supli chiar si un an mergand la sala. Dar apoi, ei s-au ingrasat intotdeauna”, a adaugat acelasi medic.
Cercetatorii sunt de parere ca atunci cand oamenii se ingrasa, organismul este reprogramat pentru a se comporta ca si cum aceea ar fi greutatea normala a corpului.
Atuci cand sunt reduse caloriile, corpul „crede” ca apare infometarea si actioneaza pentru a stopa pierderea in greutate. Studiile recente au aratat ca atunci cand persoanele obeze tin o dieta, corpurile lor produc in cantitati mari hormonul foamei, grelina si un nivel anormal de mic de hormoni care suprima senzatia de foame. Anumiti experti recomanda medicamente care reduc apetitul, pentru a mentine pierderea in greutate, dupa ce o persoana a slabit cu ajutorul unor diete.
Infometarea ii ajuta pe diabetici si stimuleaza imunitatea – Pe termen scurt, o reducere calorica drastica poate avea efecte benefice, care merg dincolo de piederea in greutate. Reducerea aportului zilnic la 800 de calorii poate sa vindece diabetul de tipul 2 in doar opt saptamani, afirma profesorul Roy Taylor, director la Newcastle Magnetic Resonance Centre din cadrul Universitatii Newcastle. In studiul sau, care a fost realizat pe 11 persoane, concentratiile de zahar din sange au ajuns la nivelul normal dupa o dieta severa.
La capatul celor opt saptamani, participantii au revenit la un aport caloric normal, dar au facut alegeri alimentare sanatoase. Dupa trei luni, sapte dintre ei nu mai sufereau de diabet. Un alt studiu, realizat pe 5.000 de participanti, publicat in The Lancet si Endocrinology Journal, a descoperit ca operatiile chirurgicale pentru slabit pot sa reduca in mod considerabil riscul de a dezvolta diabet de tipul doi – a fost evidentiata o reducere cu 80% a riscului de aparitie a acestei boli in randul persoanelor care au facut o astfel de operatie.
In ianuarie, cercetatorii de la Universitatea Southern California din Statele Unite au descoperit ca postul alimentar, tinut pentru perioade cuprinse intre doua si patru zile, impulsioneaza celulele susa din maduva spinarii sa produca o noua serie de celule albe, regenerand astfel sistemul imunitar. Acelasi studiu a evidentiat ca postul reduce cantitatile de enzima PKA, asociata cu procesul de imbatranire, si un hormon care creste riscul de cancer.
Sursa: Mediafax