Baimareanul Paul Ghete si borseanul Radu Timis spun ca au negociat o suma de vanzare pentru un euro mai mare cu 5.000 de lei decat ceea ce le-a oferit casiera.
”Mi s-a spus ca un euro este 35.500 lei, insa cand mi-a dat banii mi-am dat seama ca de fapt mi i-a cumparat cu 30.500 lei”, a declarat Paul Ghete, care a schimbat 600 de euro.
Celalalt client al casei de schimb valutar a patit exact la fel, insa paguba cu care s-a ales este mult mai mare – 27,5 milioane de lei.
Disperat el a chemat in ajutor inspectorii Oficiului pentru Protectia Consumatorilor Maramures (OPC) si ofiterii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor.
”Am intrebat operatorul de la ghiseu la ce pret cumpara un euro. Mi-a spus ca la 35.050 lei. Am martori. I-am spus ca vreau sa schimb 5.500 de euro iar cand mi-a dat chitanta am primit cu 27,5 milioane lei mai putin”, a povestit Radu Timis.
Borsanul i-a spus casierei ca nu mai vrea sa faca tranzactia, dar aceasta nu a vrut sa ii returneze cei 5.500 de euro. ”Mi-a spus ca tranzactia a fost facuta”, a spus disperat barbatul.
Miercuri a luat o teapa similara un alt baimarean care a schimbat 5.000 de euro la casa de schimb respectiva si care a primit in mana cu 25 de milioane de lei mai putin decat se astepta.
Reprezentantii OPC sustin ca primesc zilnic reclamatii de acest gen. Numarul lor ajunge uneori chiar la opt, pagubitii venind de regula de la doua case de schimb valutar cu sediul pe b-dul Unirii.
”Amandoua apartin de o firma cu sediul in Bucuresti. Din pacate nu putem sa promitem nimanui ca isi va recupera banii” a afirmat directorul executiv al institutiei, Nicolae Sasaran.
Acesta a precizat ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului a cerut Bancii Nationale sa reglementeze functionarea activitatii la casele de schimb pentru ca astfel de probleme sa nu mai apra
Politistii baimareni au inceput investigatiile in acest caz. Ei vor lua declaratii atat de la pagubiti si martori, cat si de la operatorul de schimb.
”Numai instanta poate hotari recuperarea banilor pe care clientii considera ca i-au pierdut” a precizat inspectorul principal Samson Libotean, ofiter la Serviciul de Investigarea Fraudelor Maramures.
Cele care induc clientii în eroare par sa fie panourile de la respectivele case de schimb. Pe ele sunt trecute si preturile de cumparare a cecurilor de calatorie care sunt mult mai mari si mai atractive decat cursul pentru valuta.
Asa se face ca multe persoane cred ca un euro e cumparat cu 35.050 lei, cand de fapt operatorul efectueaza tranzactia la cursul afisat pentru valuta, care este mai mic cu 5.000 de lei.
CITESTE SI:
Sursa: Vasile Dale