Ziua Mondiala de Constientizare a Autismului a fost marcata si de catre reprezentantii Asociatiei Autism Baia Mare, care au evidentiat cu aceasta ocazie importanta centrului din Baia Mare, dar si nevoile de care se lovesc copiii si tinerii cu autism. Evenimentul a continuat pe parcursul zilei de astazi, 2 aprilie, cand au fost organizate mai multe actiuni dedicate autismului.
La centrul de zi al Asociatiei Autism Baia Mare, reprezentantii centrului au relatat problemele cu care se confrunta zi de zi, dar si in ce consta activitatea asociatiei. „Principalele obiective ale asociatiei sunt informarea larga a publicului si sensibilizarea acestuia, promovarea drepturilor persoanelor cu autism. Asociatia Autism Baia Mare ofera pe langa servicii sociale primare si servicii sociale specializate pentru care suntem si acreditati. Dintre cele mai importante servicii sunt cele de recuperare, reabilitare si educare“, a aratat Andreea Iatu, coordonator centru de zi.
Sansa la o viata normala pentru un copil care sufera de autism este data in primul rand de diagnosticarea cat mai rapida, iar ulterior de sedintele de terapie fara de care micutii risca sa ramana captivi in lumea lor.
„Terapia copilului autist inseamna un program foarte bine structurat, care il ajuta pe copil sa-si depaseasca conditia si presupune un program foarte complex si individualizat. Acest program cuprinde terapie psihologica, logopedie, kinetoterapie si art-terapie“, a mai spus Andreea Iatu.
In ceea ce priveste cresterea exponentiala a numarului de copii cu autism, presedintele asociatiei a spus ca in Romania, in ultimii doi ani au fost diagnosticati cu autism peste 15.000 de copii. „Am incercat sa arat din punct de vedere statistic, cam cati copii este posibil sa se nasca cu autism tinand cont de cati copii se nasc in fiecare an. Este vorba de 20-25 de copii care au riscul de a dezvolta autism in judetul Maramures, in spitalul judetean. Daca impartim 15 mii in patru zeci de judete asta inseamna intre 300 – 400 de diagnostice posibile la nivel de judet in doi ani de zile. Va spun toate aceste cifre ca sa intelegeti ca este un fenomen de amploare“, a explicat Paul Daraban, presedintele Asociatiei Autism Baia Mare.
Pe langa actiunea din aceasta dimineata, Asociatia Autism Baia Mare a mai pregatit si o lansare de lampioane dar si iluminarea in albastru a Primariei Municipiului Baia Mare si a Turnului Stefan, eveniment planificat pentru ora 20.00.
In acest moment, in cadrul Asociatiei Autism Baia Mare fac terapie peste 60 copii, numar care a crescut foarte mult in ultima perioada. Acum patru ani, in momentul in care a fost infiintata asociatia, de terapie beneficiau opt copii.
Sursa: Cosmin Carp