Vezi VIDEO
Apa sarata din statiunea maramureseana Ocna Sugatag poate face minuni daca sunt respectate curele de tratament. Spun asta atat specialistii in recuperare medicala si balneofizioterapie, cat si pacientii care, dupa cateva saptamani de bai, se simt mult mai bine. Terapia cu apa sarata e preferata inclusiv de catre straini si maramureseni care locuiesc in strainatate si care isi rezerva din timp locuri pentru tratament in Ocna Sugatag.
Baile cu apa sarata sunt un remediu bun pentru persoanele care sufera de oboseala sau stres. Specialistii spun ca tratamentul da roade si in cazul reumaticilor, respectiv in cel al varstnicilor si al pacientilor cu probleme musculare ori osoase. Curele la Ocna Sugatag sunt de asemenea indicate pentru bolnavii cu afectiuni ginecologice, neurologice, circulatorii periferice, dar si in cazul persoanelor cu spondiloze, artroze, fracturi, entorse si afectiuni vasculare.
“Apa sarata ii ajuta pe bolnavi sa mobilizeze mai usor articulatiile corpului, datorita faptului ca presiunea hidrostatica a apei este mai mica. Astfel, pacientii cu afectiuni artrozice, spondilozice vor putea sa-si miste mai bine membrele in acea apa sarata, un alt efect este cel al sarii care intra in organism prin intermediul apei calde”, a explicat medicul primar de recuperare medicala-balneofizioterapie Delia Crisan.
De cele mai multe ori, chiar medicii sunt cei care le prescriu bolnavilor curele de tratament in statiunile balneare, iar cei care au beneficiat la un moment dat de rezultatele terapiei cu apa sarata la Ocna Sugatag se reintorc chiar si de la mii de kilometri distanta.
“Am auzit de baile Ocna, ca am mai fost in urma cu noua ani, si acum am avut un pic de timp liber si am stat doua zile sa vad cum reactioneaza la corpul meu, deoarece am probleme cu oxatroza si reumatismul. Ma simt mai usor, pot sa dorm noaptea mai linistit”, a marturisit Mihai Man, un maramuresean stabilit de zeci de ani in America.
Curele cu apa sarata nu sunt insa benefice pentru toti bolnavii. Medicii le interzic baile de acest tip pacientilor care au febra, celor cu boli inflamatorii, infectioase, cancer, dar si persoanelor cu hipertesiune arteriala.
“Se pot agrava afectiunile lor cronice. Un pacient cu hipertensiune care ajunge intr-o statiune cu apa sarata, mai ales ca apa este si calda, poate sa prezinte o crestere mult mai mare a tensiunii arteriale si sa sufere de un accdident vascular cerebral”, a adaugat medicul Delia Crisan.
In functie de simptomatologie si de starea de sanatate a bolnavului, curele balneare la Ocna Sugatag pornesc de la 10 zile si ajung pana la 14 sau chiar 20 de zile.
Sursa: Adina Timis