Vârstnicii îşi mai amintesc încă vremurile în care medicii de la baza „Stibina” din Borşa tratau cu mofete insuficienţa circulatorie sau problemele cauzate de accidentele vasculare. Nu a fost niciodată la fel de cautată ca staţiunile Covasna sau Buziaş, dar mai tot timpul era plină. Clienţi fideli erau maramureşenii care nu îşi permiteau să meargă într-o staţiune îndepărtată ca să îşi trateze reumatismul, pus pe seama proastei circulaţii a sângelui.
În 1998 s-a pus lacăt pe „Stibina”. Clădirea care adăpostea baza de tratament a fost lăsată în paragină din lipsă de fonduri. Recent însă autorităţile locale şi reprezentanţii Spitalului de Recuperare din Borşa s-au gândit să reînvie tradiţia mofetelor în staţiunea care până acum era destinată exclusiv schiorilor şi turiştilor amatori de tradiţii. A fost întocmit un proiect şi s-au obţinut fonduri Phare pentru reabilitarea bazei, precum şi pentru construirea unei staţii de epurare care să deservească întreaga staţiune.
În total este vorba de 300.000 de euro, la care se adaugă o cofinanţare locală în valoare de 800.000 de lei noi. Viceprimarul Ioan Timiş susţine că o parte din fonduri e destinata reamenajării vechii clădiri şi dotării cu utilităţi moderne, iar o alta rezolvării problemelor de canalizare şi colectare a apelor menajere în staţiune.
”A fost semnat contractul cu firma care trebuie să facă lucrările, dar partea de cofinanţare pentru prima etapă, în valoare de aproximativ 90.000 de euro, nu a venit încă de la minister. Dacă vin banii, în două-trei luni baza de tratament ar putea fi terminată. Noi nu avem prevăzute în buget fonduri pentru aşa ceva”, a declarat pentru eMaramures.ro directorul spitalului din Borşa, Georghe Ştefănescu.
Conform proiectului, susţinut deocamdată doar în scripte de ministerul sănătăţii, ”Stibina”, care se află foarte aproape de viitoarea pârtie olimpică, va funcţiona în regim hotelier. Clădirea are trei etaje şi va putea găzdui în jur de 80 de persoane pe serie. ”Au venit la Borşa experţi de la Bucureşti care au făcut teste şi s-a constatat că mofetele au cel mai bogat conţinut de gaze cu efect terapeutic din ţară”, a mai spus directorul spitalului.
În condiţiile în care ministerul sănătăţii întârzie alocarea fondurilor, primăria Borşa e şi ea blocată pe partea de proiect privind construirea staţiei de epurare. ”Nu avem ce face. Până nu semnează şi spitalul contractul, stăm cu ochii în soare. Lucrările ar fi trebuit începute în această vară, dar încă nu ştim când ne vom putea apuca de treabă”, a spus primarul Remus Şteţco.
Autorităţile din Borşa s-au gândit pe viitor la un parteneriat public-privat ca să transforme în viitor baza ”Stibina ” într-un adevărat punct de atracţie pe linie de turism medical. Ele spun că vor mai fi nevoie şi de alte fonduri pentru a începe efectiv tratamentele cu mofete. Speranţa lor e ca unitatea să fie dată în folosinţă cel târziu anul viitor, când există promisiuni că şi pârtia olimpică din staţiune va fi, totuşi, finalizată.
Sursa: Larisa Tivadar