Vezi VIDEO
O metoda de terapie relativ recenta in Romania, insa foarte raspandita peste hotare a fost inaugurata astazi, 23 mai, la Clinica Psihosomatica „Camelia Calauz & Mariana Barbul” din Baia Mare. Este vorba despre o camera de stimulare multisenzoriala, care cuprinde mai multe elemente cu ajutorul carora copiii diagnosticati cu autism, sindromul Down sau ADHD beneficiaza de activitati de invatare si adaptare cognitiva prin stimularea simturilor. Elementele din camera de stimulare senzoriala sunt aduse din Olanda, investitia ridicandu-se la aproape 50.000 de lei.
Clinica are o camera speciala, in care sunt amplasate mai multe elemente utile pentru terapia copiilor cu autism, sindromul Down sau ADHD. Practic, micutii sunt stimulati prin culori, forme, vibratii, dar si o muzica special creata pentru tratamentul acestora.
„Ce invatam? Invatam culorile, invatam sa nu ne fie teama, sunt mai multi stimuli care apar: tactil, vizual, auditiv si cognitiv. In ce sens? Pentru ca el invata culorile, combinatiile de culori, evident el invata din punct de vedere a ceea ce inseamna culoare si combinatia de culoare. In momentul in care copilul reuseste sa se adapteze la aceasta coloana, noi, aici, pe acest cub, putem foarte bine sa invatam si alte elemente”, a explicat psihoterapeutul Camelia Calauz.
In unele cazuri, copiii au probleme de comunicare, fie ca nu vor sa se exprime sau ca vorbesc foarte incet. In sprijinul acestora vine o tabla cu senzor, care reactioneaza prin culori cand micutii bat din palme, dau din picioare sau vorbesc. Culorile sunt ca un fel de recompensa, mult mai apreciata de psihoterapeuti, fata de bomboanele care le sunt oferite copiilor in unele centre daca duc la bun sfarsit o sarcina.
„Noi trebuie sa le oferim o serie de stimuli. Ce stimuli ati observat in toate centrele? Alimentari. Ce facem, ajungem sa ii facem obezi pe copii. Ce e foarte important, sa ii declansam vorbirea, cu aceasta tabla. Pare o tabla simpla, dar, de altfel, noi ii ajutam nu numai din punct de vedere al verbalizarii, dar astfel ei inteleg si din punct de vedere al motricitatii fine si grosiere”, a aratat psihoterapeutul Camelia Calauz.
Psihoterapeutii recomanda ca micutii diagnosticati cu autism, sindromul Down sau ADHD sa beneficieze de terapie de la cele mai fragede varste, vindecarea fiind cu atat mai probabila cu cat se incepe mai devreme. In unele cazuri, se porneste cu o ora sau doua pe zi, putandu-se ajunge chiar si la opt ore pe zi, in cazurile cele mai severe.
Pretul unei sedinte de o ora este cuprins intre 35 si 50 de lei, in functie de gravitatea cazului.
Sursa: Gabriela Kuhajda