Timp de 33 de zile, alpinistul baimarean Cosmin Andron se va lupta cu Denali, cel mai inalt munte din America de Nord, pe care va incerca sa il cucereasca. Cosmin Andron este doctor in filosofie, alpinismul fiind o pasiune mai veche a sa. Filosoful-alpinist a ales Alaska, deoarece acest traseu l-a atras dintotdeauna. Cu toate ca a mai avut si alte ocazii de a escalada muntii in Alaska, din diferite motive acest lucru nu s-a materializat… pana acum.
Intre 2004 si 2008, Cosmin Andron a fost invitat, an de an, de un partener din Hong Kong sa mearga in Alaska, dar, din cauza locului unde muncea in acea perioada, a fost obligat sa refuze de fiecare data propunerea. Dar, anul acesta Cosmin Andron s-a decis sa faca marele pas.
„In 2010, in conditiile in care guvernantii nostri se asteapta sa muncim exclusiv pentru a ne putea permite un acoperis deasupra capului si doua mese pe zi, in timp ce parintii si bunicii nostri care au investit 20 sau 30 de ani din banii lor in proiecte, majoritatea dezastruoase (pentru tara cel putin) sunt numiti azi «asistati social», o luna si ceva in Alaska, in concediu fara plata, infruntand -40 de grade Celsius si un perete inghetat, mancand mancare din punga si dormind intr-un cort imi pare o alternativa de departe preferabila”, a spus Cosmin Andron.
Baimareanul, care a inceput sa se catere din 1989, va petrece mai bine de o luna in Alaska, alaturi de partenerul sau, Tom Chew. El se va inarma cu cateva zeci de kilograme de echipament indispensabil si extrem de costisitor. Din fericire, majoritatea costurilor expeditiei, care se ridica la peste 5.000 de euro, au fost acoperite de catre sponsori, la care a mai fost necesar si ajutorul familiei.
„Ursus a acoperit majoritatea acestor cheluieli, Valandre mi-a oferit echipamentul de puf, in valoare de aproximativ 1500 de euro, iar familia si alti prieteni au mai umplut gaurile„, a aratat Cosmin Andron.
Cu toate ca practica alpinismul de mai bine de douazeci de ani, nu a gasit inca un raspuns definitiv in ceea ce priveste aceasta pasiune.
„Fiecare catarator are motivele sale sa practice acest sport. Unii nici nu il considera un sport, ci… mod de viata. Si tocmai pentru acest motiv rar vei gasi doi cataratori care sa fie de acord asupra a ceea ce inseamna catararea in viata lor. Este o provocare continua. Pentru mine escalada sportiva este in primul rand placerea de a te misca bine si frumos pe stanca. Si, repet, cel mai important mi se pare estetica miscarii si impresia de fluiditate pe care un catarator o da. Ma impresioneaza mai putin gradele, insa ma fascineaza teribil aparenta de lipsa de efort si de «plutire» pe stanca pe care cei buni o ofera. Asta ma inspira pe mine”, a subliniat acesta.
Baimareanul a ajuns deja in Alaska, iar astazi, 31 mai, ar trebui deja sa fie pe ghetar, unde va parcurge un traseu de aclimatizare, iar peste aproximativ zece zile, Cosmin Andron va incerca sa parcurga traseul Cassin Rodge, pana in varful muntelui Denali, cu o inaltime de 6.194 de metri. Cei care vor sa fie la curent cu aventura baimareanului pot sa urmareasca blogul http://alaska10.wordpress.com, unde vor fi postate informatii despre expeditie.
Sursa: Andrei Gherghel