Fotografiile sunt propuse de Comisia Europeana, iar acestea se vor gasi pe toate pachetele de tigari comercializate in tarile UE. Din setul de 42 de imagini, reprezentantii ministerului sanatatii din Romania trebuie sa aleaga 14, care trebuie sa se regaseasca pe produsele din tutun incepand de anul viitor.
Avertismentele foto au fost concepute pe baza datelor unui studiu realizat la nivelul UE, precum si in urma consultarilor avute de oficialii europeni cu producatorii. Mergandu-se pe ideea ca o imagine face cat o mie de cuvinte, fotografiile pot starni cu usurinta groaza, dar si greata pentru ca prezinta cadavre, muribunzi, bolnavi sub perfuzii sau oameni cu malformatii. Explicatiile sunt directe, pentru ca avertizeaza in legatura cu efectele fumatului impotriva organismului. Mesajele pot baga spaima in fumatori, chiar si in cei mai inversunati ori, cel putin, ii pot pune pe ganduri pe cei care se pregatesc sa aprinda o tigara.
Magda Ciobanu, medic coordonator al Centrului de Consiliere pentru Renuntarea la Fumat, a declarat pentru eMaramures.ro ca in perioada urmatoare se va alege setul de fotografii pentru Romania, iar de la anul producatorii trebuie sa le aplice pe pachete in cazul in care proiectul legislativ aflat acum in dezbatere va fi si aprobat.
Ministerul sanatatii doreste astfel sa descurajeze consumul de tutun, mai ales in randul tinerilor, si sa convinga populatia de efectele nocive ale acestui viciu. Oficialii guvernului au precizat ca prin adagarea ilustratiilor se va produce o diferentiere intre pachetele vandute in Romania si cele din tarile vecine, astfel incat contrabanda si contrafacerea s-ar putea reduce.
Medicul Magda Ciobanu a mai afirmat ca la sfarsitul anului viitor se va face un studiu de impact pentru evaluarea rezultatelor programului. Ea este de parere ca terapia de soc va avea impact asupra fumatorilor, fiind mai ”agresiva” decat alte metode aplicate pana acum.
Producatorii de tigari, care pana acum au investit sume insemnate ca sa faca ambalajul pachetelor cat mai atractiv, trebuie sa treaca la un alt model – ”Horror” – si care risca sa le scada din incasari pentru ca isi vor face antireclama la fiecare produs vandut.
In proiectul legislativ propus spre adoptare se prevede ca ilustratiile sa insoteasca pachetele pana cel tarziu in data de 15 mai 2007. De asemenea, se mai arata ca stocul de produse din tutun aflat in circuitul comercial la data de 14 mai si care nu indeplineste conditiile cerute prin lege trebuie lichidat pana la 31 decembrie 2007.
Nerespectarea prevederii legislative ar putea fi sanctionata de catre stat chiar si cu retragerea de pe piata a tigarilor ori cu suspendarea temporara a activitatii.
”Data la care se vor introduce avertismentele combinate poate fi stabilita de catre producatori. Ei pot alege ca de la 1 ianuarie anul viitor sa treaca direct la fotografii ori, pentru inceput, sa inscriptioneze pe pachete doar avertismentele scrise, iar ulterior sa puna si imaginile”, a declarat, pentru eMaramures.ro, Magda Ciobanu.
Oficialii Autoritatii de Sanatate Publica Maramures apreciaza ca binevenita masura impusa de Comisia Europeana. Purtatorul de cuvant al institutiei, medicul Calin Man, a declarat ca statisticile la nivel judetean dovedesc cat de periculos este fumatul.
In primele noua luni ale acestui an au fost depistate 216 cazuri de cancer bronho-pulmonar, insa in perioada similara din 2005 acestea au fost in numar de 181. In Maramures numarul bolnavilor de cancer aproape a ajuns 8.500, dintre care peste 1.000 au fost depistati in cursul acestui an. Cancerul a ucis din ianuarie si pana in luna septembrie 722 de maramureseni, iar fumatul s-a numarat printre primele cauze ale deceselor.
Medicul Calin Man a afirmat ca riscul de cancer bronsic este de 20 de ori mai mare la fumatori decat la cei care nu fumeaza, iar una din 7 persoane care fumeaza peste doua pachete de tigari pe zi sufera de aceasta grava afectiune. Varsta de aparitie a imbolnavirilor este de 50 de ani la barbati si cu 10 ani mai devreme la femei. Ingrijorator este si ca media de supravietuire in caz de cancer bronsic este mai mica de un an. Man a mai atras atentia si ca tot mai multe femei sunt diagnosticate cu aceasta afectiune, astfel incat boala risca sa devina mai prezenta decat cancerul la san.
Si numarul cazurilor de tuberculoza este crescut, la nivelul judetului fiind inregistrate 342 de cazuri noi in primele noua luni ale lui 2006. Fumatul, chiar si cel pasiv, provoaca si alte afectiuni, medicul Calin Man spunand ca numarul lor este greu de indicat. Reprezentantul ASP Maramures a declarat ca fumatorii trebuie sa constientizeze pericolul, iar fotografiile le vor fi de mare folos.
Sursa: Meda Muntean