Un ingredient toxic prezent intr-un tratament pe baza de ierburi foarte popular si in zona de sud-vest a Romaniei este cauza a peste jumatate din cazurile de cancer al sistemului urinar din Taiwan, unde medicina traditionala este foarte raspandita, indica un studiu american dat publicitatii luni, relateaza AFP.
Acidul aristolochic, prezent in mod natural in plantele din familia aristolochiaceelor, un ingredient clasic in remediile pe baza de ierburi din Asia folosite pentru scaderea in greutate, vindecarea durerilor articulare sau boli ale stomacului, este potential cancerigen pentru om.
Virtutile acestor plante au fost laudate in intreaga lume de mii de ani pentru numeroase tratamente, dar cercetatorii stiu de acum ca pot cauza tulburari renale sau forme de cancer al sistemului urinar.
In Taiwan, unde studii recente au aratat ca circa o treime din populatie a ingerat acid aristolochic in cursul ultimilor ani, incidenta formelor de cancer al sistemului urinar sau rinichilor este de patru ori mai ridicata decat in tarile occidentale unde intrebuintarea acestor plante este mai redusa, indica cercetarile publicate de Academia americana de stiinte.
Studiul a fost efectuat pe 151 de pacienti din Taiwan afectati de cancer al sistemului urinar, dintre care 60% prezentau mutatii ale ADN-ului specific legate de ingerarea de acid aristolochic. Aceasta planta ‘a fost intrebuintata in toate culturile lumii’ de foarte mult timp, a subliniat Arthur Grollman.
In anii 1950, acidul pe care-l contine a fost identificat ca fiind cauza unei maladii renale numita nefropatia endemica balcanica de care sufereau locuitori din zonele rurale ale Romaniei (in judetul Mehedinti), Bosniei-Hertegovina, Bulgariei, Croatiei si Serbiei. Satenii consumau frecvent seminte ale plantei numite marul lupului.
In zona de vest a Romaniei, planta respectiva este cunoscuta sub denumirea marul lupului, in sudul Moldovei – curcubetica, iar pe malul Dunarii – buruiana de remf.
In ultimul deceniu al secolului trecut, un tratament pentru scaderea in greutate continand acid aristolochic a fost contestat in Belgia, dupa aparitia unor cazuri de insuficienta renala la femei.
In pofida interdictiei din numeroase tari de a consuma acest acid, raspandirea sa continua, in special prin produsele vandute pe internet, avertizeaza Arthur Grollman. ‘Numeroase tari l-au interzis, dar este in continuare disponibil pe internet. In realitate, in Statele Unite nu este interzis, ci numai importul sau’, a mai mentionat cercetatorul american.
Sursa: Agerpres