Distribuirea primului milion de carduri nationale de sanatate incepe in septembrie, cu o intarziere de cinci ani, inscriptionarea unor date, cum ar fi grupa sanguina, bolile cu risc vital si acceptul pentru donarea de organe fiind realizata doar cu acordul scris al posesorului.
Ministerul Sanatatii a pus in dezbatere publica proiectul de hotarare de guvern pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul national de asigurari sociale de sanatate.
Potrivit Legii sanatatii (nr. 95/2006), cardul national de sanatate trebuia sa fie introdus pana la sfarsitul lui 2007. „Acest lucru, insa, nu s-a intamplat si abia in septembrie 2012 va putea incepe distributia acestui document medical”, a declarat medicul sef al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Marius Filip.
Prezentarea cardului national de sanatate va fi obligatorie la medicul de familie, la spital si la farmacie. Noul proiect de act normativ isi propune sa rezolve controversata problema legata de inscriptionarea pe card a unor informatii medicale ale pacientului – grupa sanguina, RH-ul, bolile cu risc vital si cele cronice de care sufera, dar si acceptul sau refuzul cu privire la donarea de organe.
Astfel, potrivit proiectului MS, pacientul va completa in fata medicului o declaratie prin care precizeaza ce informatii sa fie trecute pe card. Dupa completarea declaratiei, medicul de familie va actualiza datele de pe card de fiecare data cand pacientul se prezinta la cabinet.
Cardul national de sanatate va fi valabil cinci ani de la data emiterii. Pentru cardurile emise pana la 31 decembrie 2012, data emiterii se considera a fi 1 ianuarie 2013.
Sursa: Mediafax