Vezi VIDEO
Responsabilii Garzii de Mediu Maramures sunt nemultumiti de felul in care arata albia raului Sasar si ameninta Primaria Baia Mare cu sanctiuni drastice, in cazul in care nu efectueza de urgenta actiuni de ecologizare. Acestia au fixat si un termen – marti, 3 mai – in caz contrar, administratia locala fiind buna de plata. Nici Directia Apelor Somes-Tisa nu va fi scutita de eventuale sanctiuni. Asta pentru ca in urma lucrarilor de aparare a malurilor raului Sasar, au ramas pe cursul de apa deseuri.
Seful Garzii de Mediu Maramures, Calin Crisan, a declarat ca s-a efectuat deja o actiune de control pentru a determina adminsitratia baimareana sa ecologizeze de urgenta malurile Sasarului. Comisarul a spus ca, inca de la izvoarele raului, din zona Baia Sprie, si pana la varsarea in Lapus, “cursul de apa arata groaznic” si acuza autoritatile ca problemele de mediu sunt ignorate in municipiu.
“Am avut un control la unitatea administrativa municipiul Baia Mare. Am stabilit masuri ca pana la 3 mai sa se intervina si sa se salubrizeze inclusiv albia minora a raului Sasar, in caz contrar riscand o amenda de pana la 50.000 lei. Sper sa intervina cineva, desi toata lumea e ocupata cu alegerea primarului municipiului”, a spus comisarul-sef Calin Crisan.
Edilii baimareni se apara aratand ca primaria realizeaza periodic actiuni de ecologizare pe malul Sasarului, insa curatenia este dificil de intretinut din cauza cetatenilor lipsiti de simt civic. City managerul Baii Mari, Vasile Barbul, a subliniat insa ca si responsabilii de la Apele Romane ar trebui sa contribuie la curatatea albiei raului ce curge prin oras.
“Raul Sasar nu este in proprietatea, nici macar in administrarea municipiului Baia Mare. Tine de Apele Romane si, in consecinta, vina este impartita, dar fiind un curs de apa care trece prin municipiul Baia Mare, iar din punct de vedere vizual nu arata bine, de fiecare data noi ne-am conformat”, a spus Vasile Barbul.
Reprezentantii Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Maramures, aflat in subordinea Directiei Apelor Somes-Tisa, au percizat ca s-au facut actiuni de salubrizare, insa nefiind finalizate lucrarile de protectie a malurilor raului Sasar, nu se pot efectua decolmatari. In ceea ce priveste deseurile rezultate, acestea “vor fi evacuate de catre constructor dupa finalizare”, se arata in comunicatul remis de SGA redactiei eMaramures..
„In lucru se afla studiul de fezabilitate pentru continuarea lucrarilor pe raul Sasar, pe tronsonul Podul Industriilor – Podul CFR (iesirea inspre Tautii Magheraus). De asemenea, in prezent se lucreaza aval de podul Decebal, pe ambele maluri. Valoarea lucrarilor executate pana in acest moment este de aproximativ 22.800.000 lei, din care 3.300.000 lei pentru tronsonul Sasar aval si 19.500.000 lei pentru tronsonul Sasar amonte”, se mai arata in comunicatul SGA Maramures.
Ultima actiune de salubrizare a albiei raului Sasar a avut loc in perioada 15 martie-8 aprilie si a fost coordonata de Institutia Prefectului Maramures. Atunci s-au facut igienizari pe tronsonul cuprins intre Podul Kaufland si Podul Decebal, cantitatea de deseuri colectata fiind de 15 metri cubi.
Sursa: Catalin Tineghe