Contactați ce o doamnă dezamăgită de instituțiile statului român, atragem atenția cu privire la un aspect foarte puțin băgat în seamă, dar totuși care este foarte grav: modul în care crescătorii de caprine respectă legea privind numărul de câini de la stână.
Doamna în cauză ne prezintă faptul că în vecinătatea unui teren ce se află în proprietatea acestuia a fost organizată o stână, iar acum nu mai poate să ajungă la terenul ei din cauza câinilor de la oi. Acesta ne prezintă faptul că la stâna respectivă sunt 16 câini, dar și că situația a fost reclamată spre instituțiile abilitate, însă nu s-a luat nici o măsură.
Se poate și mai rău
Suntem obișnuiți cu astfel de situații. În toamna lui 2022, prezentam faptul că Țara Lăpușului este terorizată de o stână organizată chiar la marginea Drumului Județean 109 F, stână la care erau 17 câini de pază. Oferind totodată baza perspectiva juridică despre caz.
Numărul de câini pe care îi poate ține un crescător de animale pentru însoțirea turmelor sau cirezilor a fost imboldul care în trecut a scos mii de oieri în stradă. Aceasta a fost una dintre cele mai arzătoare probleme pe care oierii o aveau legată de Legea Vânătorii și pentru care, după lungi consultări, autoritățile au găsit o soluție!
Legea nr. 242/2016 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 60/2015 pentru suspendarea prevederilor art. 23 alin. (1) lit. c) şi k) din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006.
La articolul 23 alineatul (1), litera k) se modifică şi va avea următorul cuprins:
k) permiterea însoţirii turmelor şi cirezilor cu un număr de maximum 300 de animale de către câini însoţitori al căror număr este mai mare de 6 în zona de munte, de 4 în zona de deal şi de 3 în zona de câmpie. Pentru fiecare până la 100 de animale în plus numărul de câini se poate suplimenta cu câte un exemplar indiferent de zona altitudinală, dar nu mai mult de 10 câini în zona de munte, 7 câini în zona de deal şi 5 câini în zona de câmpie; turmele şi cirezile de animale mai pot fi însoţite de maximum 2 câini întorcători care au un semn distinctiv sub formă de crotaliu în ureche; paza stânelor se poate asigura cu un număr nelimitat de câini care vor fi ţinuţi în ţarc.
În articolul care a scos fermierii în stradă se preciza că ”se interzice însoţirea turmelor şi cirezilor de către câini însoţitori al căror număr este mai mare de 3 în zona de munte, de 2 în zona de deal şi de 1 la câmpie. În acest număr se includ şi câinii care asigură paza stânei”.
Aducem aminte Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș faptul că este o instituție care trebuie să facă dreptate, iar angajații IPJ-ului ar trebui să știe să numere, cel puțin!
7 mai mic sau egal cu 16!
Vom reveni cu imagini care să demonstreze că numărul câinilor este cel indicat de doamna în cauză și cu invitația spre reprezentanții poliției să meargă să numere câinii.
Citește și:
Asa este si la mine in Salaj.Ma tem sa ma duc dupa ciuperci.Sunt la fiecare stana de cel putin 3 ori mai multi caini decat cel permis legal,foarte agresivi,niciunul neavand jujeu regulamentar!Nu poti merge dupa ciuperci,la plimbare cu bicicleta,la un picnic,nemaivorbind de potentialul pericol pentru animalele salbatice.Acum este momentul cand iezii de caprioara sunt expusi,in afara de oameni.Niciodata nu am inteles care este interesul atat de urias pentru nerespectarea legii si a bunului simt legat de pastrarea unui numar atat de mare de caini la stana!Nu sunt atata de multi lupi care sa justifice asemenea masura in a tine la stana un numar atata de mare si ilegal de caini.Mentionez ca anul trecut am fost dupa ciuperci ,si am fost atacat de 9 caini,am scapat urcandu-ma intr-un copac.Am inteles ca doar la stana respectiva erau cel putin 15 exemplare canine.Eu sunt in putere,dara daca era altcineva in locul meu care nu putea face asta?M-as duce dupa fragute in padure,dar ma tem.Apropo,oile si cainii sunt si vectori de transportsi raspandit capuse!