Ibericii spun însă că cei care îi exploatau erau patru români. Victimele erau recrutate prin anunțuri publicate pe internet, unde li se promiteau câștiguri mari și transport gratuit. Când ajungeau la destinație începea calvarul.
Rețeaua funcționa de câțiva ani în orașul Brenes din sudul Spaniei, unde sunt mai multe plantații de portocale. Victimele erau recrutate din România prin reclame publicate pe rețelele de socializare. Gruparea le-a oferit oportunități false de muncă în Spania. Românii exploatați știau că urmează să culeagă portocale și măsline pe o perioadă de cel puțin o lună și cel mult trei luni. Astfel de anunțuri sunt și acum disponibile pe grupurile de Facebook.
Primul contact între suspecți și victime era făcut telefonic. La telefon, românilor li se promiteau condiții legale de muncă, salarii competitive, cazare decentă și transport gratuit. Dar, când ajungeau în Spania, totul era fals. Românii erau duși în case din regiunea Sevilla și în alte orașe din apropiere. Acolo, erau ținuți în condiții îngrozitoare potrivit poliției din Spania, care a salvat în total 52 de români exploatați.
Ulterior, suspecții le luau pașapoartele și le percepeau și o taxă abuzivă pentru cheltuielile de călătorie, deși inițial li se promitea transport gratuit. În plus, muncitorii români nu primeau salariile promise și ajungeau să muncească pe nimic. Potrivit poliției spaniole, muncitorii ar fi fost bătuți și amenințați.
Daniel Tecu, președintele FADERE: „M-am pus în contact cu Guardia Civilă din Sevilla și mi-au povestit că cineva a reclamat de această dată însă este adevărat că ei au o unitate în cadrul Guardiei Civile care se ocupă de a găsi astfel de cazuri. Aceste persoane sunt aduse tot de către compatrioți români. Le dau un contract care să îl semneze undeva la urcare în autocar bineînțeles oamenii săracii semnează acolo orice ar fi șo când ajung găsesc cu totul altceva decât li s-a promis. de obicei li se confiscă documentele de identitate, după care sunt ținuți în condiții insalubră ținuți la muncă mai multe ore, tratați ca niște animale”.
Incidentul nu este singular, scrie presa spaniolă. În februarie anul trecut, Poliția Națională din Spania a eliberat 21 de români și moldoveni – care trăiau și lucrau în condiții de sclavie în orașele Brenes și Cantillana. Oamenii nu primeau nici un ban pentru munca prestată și ajunseseră chiar să caute mâncare prin gunoaie. Atunci, 15 persoane au fost arestate.