Zece persoane, majoritatea din judetul Maramures (Lapusul Romanesc, Targu Lapus si Baia Mare), constituite intr-un grup infractional, sunt acuzate de savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, fals in inscrisuri oficiale, uz de fals, trafic de influenta, precum si complicitate la fals in inscrisuri oficiale, uz de fals si trafic de influenta, cumparare de influenta, folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.
Cazul a intrat in atentia publica dupa ce s-a descoperit ca patru din cei cinci sirieni suspectati de terorism, care au fost prinsi, in februarie 2015, in regiunea Puglia (sudul Italiei) cu acte de identitate false, au apelat la o retea de falsificatori romano-moldoveneasca. Gruparea de falsificatori este controlata de interlopi care erau in legaturi cu angajati din MAI.
Capul retelei era, conform procurorilor Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Nicu Rus, originar din comuna maramureseana Lapus (cunoscuta de localnici sub denumirea Lapusul Romanesc). Zece persoane care faceau parte din aceasta retea au fost retinute de procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetul General.
Lapuseanul Nicu Rus a actionat impreuna cu ceilalti membrii ai gruparii (Sicu Gelu Gliga, Emil Breban din Baia Mare, Adrian Mircea Pop, Radu Bela, Zsolt Robert Gyongy din Baia Mare – domiciliat pe strada Minerilor, care a fost condamnat in 2007, pe cand avea 23 de ani, la 6 luni de inchisoare pentru tainuire intr-un proces de furt calificat -, Ioan Sergiu Bilt din Lapus – condamnat in 2009 cu restrangerea dreptului la libera circulatie pe teritoriul Frantei, pe o perioada de 3 ani -, Cristian Ionut Bot – fost angajat al Serviciului Public Comunitar de Evidenta si Eliberare a Pasapoartelor Simple Maramures, si a carui sotie este angajata la acelasi Serviciu -, Robert Alexandru Santa din Lapus si Leontii Serghei din Republica Moldova). Cei zece, care se ocupau cu falsificarea pasapoartelor, a cartilor de identitate si a permiselor de conducere, sunt in stare de arest preventiv.
Infractiunile de falsificare a documentelor porneau din Maramures, unde, cu ajutorul lui Cristian Ionut Bot, care pana in decembrie 2014 a fost angajat al Serviciului Public Comunitar de Evidenta si Eliberare a Pasapoartelor Simple Maramures, se obtineau elemente reale de identificare (data nasterii, cod numeric personal etc.) care apartineau unor titulari de documente valide de identitate. De asemenea, gruparea maramureseana achizitiona documente expirate sau furate si le trimiteau in Republica Moldova unde se efectuau documentele false, prin substituirea fotografiilor titularilor cu cele ale persoanelor interesate sa le obtina.
Suma perceputa pentru un pasaport fals era de 3.000 euro (din care se achita un avans in cuantum de 1.000 euro, diferenta fiind remisa la data predarii documentului).
Cu ocazia perchezitiilor efectuate, au fost identificate si ridicate formulare si inscrisuri referitoare la transferuri bani, inscrisuri olografe reprezentand mai multe persoane si seriile cartilor de identitate ale acestora, pasapoarte turistice, suporturi optice, cerneluri speciale, folii de plastic pentru laminare, imprimante si scannere performante, laminatoare, lampa UV etc. Maramureseanul Nicu Rus, capul retelei, a recunoscut o parte din acuzatii (“Hartia pentru pasapoarte era achizitionata din Ucraina, iar foile de siguranta erau cumparate din China”), insa a refuzat sa divulge identitatea falsificatorilor din Republica Moldova.
In paralel cu actiunea SRI, Politiei si Parchetului din Romania, ofiterii moldoveni din Serviciului Protectie Interna si Anticoruptie din cadrul MAI i-au pus sub acuzare pe Gheorghe Macarie “Deris” (cel care falsifica efectiv documentele romanesti), Vladimir Raileanu (cercetat in 2010 pentru trafic ilegal de persoane) si inca doua persoane a caror identitate nu a fost divulgata.
Sursa: Catalin Vischi