In cadrul reuniunii grupului de lucru interguvernamental pentru schimbarea climatica, care a reunit la Paris oficiali si experti din 113 tari, s-a precizat ca ”absolut totul demonstreaza contributia esentiala a omului in incalzirea climei”, informeaza Rompres.
Declaratia a fost facuta de Susan Solomon, presedinte al grupului de lucru stiintific, cu prilejul prezentarii celui de-al 4-lea raport al Grupului Interguvernamental privind Evolutia Climatului (GIEC). Raportul poate fi consultat pe site-ul oficial al organizatiei (clic aici).
Nicicand aceasta certitudine, in proportie de 90%, nu a fost atat de ferma, dupa crearea, in 1988, de catre Organizatia Natiunilor Unite, a acestei vaste retele de expertiza la nivel mondial. Astfel, sunt considerate vinovate de incalzirea climei gazele cu efect de sera (printre care si dioxidul de carbon, CO2) expulzate in atmosfera de societatile mari consumatoare de petrol, gaze sau carbune inca de la inceputul erei industriale.
”Nu mai exista nicio indoiala cu privire la incalzirea globala: tot ceea ce misca in jurul nostru sta marturie a acestui fapt”, a afirmat si climatologul francez Jean Jouzel.
Canicula si precipitatiile puternice vor fi obisnuite
Rod al mai multor studii efectuate de cateva mii de oameni de stiinta, raportul mentioneaza o crestere intre +1,8 grade Celsius si +4 grade Celsius pana la sfarsitul secolului, in raport cu perioada 1980-1999. Aceste valori reprezinta o medie, adoptata prudent, prin consens, cu reprezentantii statelor, dar nu este exclusa o incalzire chiar cu +6,4 grade Celsius, conform celui mai grav scenariu si poate chiar dublu la cei doi poli ai Pamantului.
Temperatura medie pe Terra este in prezent de circa 14°C, 14,54°C pentru anul 2007, conform cifrelor prezentate de institutul de meteorologie britanic. In afara cresterii temperaturii, se preconizeaza si o crestere a nivelului oceanelor cu aproape 60 de centimetri, iar expertii apreciaza drept ”foarte probabila” inmultirea fenomenelor extreme: canicula si precipitatii puternice.
Circa 20 de milioane de persoane sunt in pericol
Jean Jouzel atrage atentia ca o crestere de ”numai 40 de centimetri a nivelului marii ar obliga circa 20 de milioane de persoane sa-si paraseasca locurile in care traiesc”. In plus, insista Jouzel, schimbarea climatica nu va afecta doar generatiile viitoare, ci si copiii aflati acum in maternitati sau in scolile primare.
Potrivit raportului GIEC, aceste dereglari sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat vor persista cel putin un mileniu.
Marii poluatori sunt singurii care pot salva Pamantul
”In fata evolutiilor climei prevazute de diverse scenarii, principalul factor il va reprezenta comportamentul omului”, a insistat vineri climatologul Hervé Le Treut, care a lansat un apel societatilor sa ia in calcul costul ecologic al energiei.
”Avem de ales: un viitor cu un consum energetic puternic in care clima va fi greu de stapanit, sau un viitor in care modificarile vor fi cat de cat controlate. Esentialul este ca aceste concluzii ale oamenilor de stiinta sa se traduca intr-o dezbatere politica reala”, a spus Le Treut.
Oamenii de stiinta, sustinuti de organizatii guvernamentale, spera sa fie intelesi rapid de catre comunitatea internationala care trebuie ca, la sfarsitul anului, la Bali, sa ia o decizie cu privire la protocolul de la Kyoto, care are in vedere reducerea emisiilor cu efect de sera. ”Fara a dori sa fiu alarmist, emisiile de CO2 continua sa creasca si concentratia lor sporita nu face decat sa intensifice procesul de incalzire globala”, a spus Jouzel.
Sursa: Ioana Osan