Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) a decis organizarea unei simulari pentru proba de competente digitale in luna ianuarie. Motivul pentru care s-a luat aceasta decizie este faptul ca aceasta proba constituie o premiera in istoria examenului de bacalaureat. Data aleasa de responsabilii invatamantului este 20 ianuarie.
Potrivit primelor informatii furnizate de reprezentantii MECTS, elevii vor trebui sa faca dovada faptului ca stiu sa lucreze pe calculator in Word si Excel sau pe internet pe motorul de cautare Google sau pe Yahoo. Timpul de lucru este de 90 de minute, insa elevii vor avea posibilitatea de a accesa internetul doar 30 de minute. Accesul in laboratoarele de informatica va incepe de la ora 12.30, iar examinarea propriu-zisa e programata pentru ora 13.
In cadrul cercului pedagogic de ieri, cadrele didactice au fost informate in aceasta privinta “Aceasta proba este o premiera in educatia romaneasca. Din acest motiv, Ministerul ne-a informat ca in 20 ianuarie va avea loc o simulare la nivel national. Vor fi testate atat cunostintele elevilor, cat si modul de desfasurare a probei, de la resurse umane, la resurse materiale. Vom vedea astfel cu totii daca softurile functioneaza, daca ne putem incadra in timpul impus de metodologie cu rezolvarea subiectelor, in ce masura vor ajunge subiectele la elevi la timp si asa mai departe”, a precizat Iuliana Maries, inspectorul de informatica din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures.
Potrivit inspectorului de informatica, in 14 ianuarie, va avea loc un instructaj cu cadrele didactice responsabile de derularea in bune conditii a acestei probe de bac. “Dupa 14 ianuarie, vom detine si noi mai multe informatii despre cum se va derula aceasta proba. Va fi o imbinare intre proba practica si testarea notiunilor teoretice”, a afirmat inspectorul.
“La simularea din 20 nu vor participa toti elevii, deoarece acest lucru este imposibil din punct de vedere al timpului. Proba propiu-zisa va avea loc in aprilie si va dura aproximativ zece zile. Pana atunci vom vedea cum functioneaza acest sistem de examinare, prin probele de simulare”, a adaugat Iuliana Maries.
Sursa: Catalin Tineghe