Vezi VIDEO
O parte din elevii din clasele terminale de liceu au participat astazi, 20 ianuarie, la simularea probei de evaluare a competentelor digitale din cadrul examenului de bacalaureat. La nivelul judetului Maramures, au fost testati peste 1.500 de elevi. Este pentru prima data cand elevilor le sunt verificate aptitudinile practice in domeniul informatic.
Astazi, 20 ianuarie, s-a desfasurat simularea primei probe a examenului de bacalaureatului. Aceasta a constat intr-o verificare a competentelor digitale. Au participat din Maramures la testare aproximativ 1.500 de viitori absolventi de liceu. Elevii au marturisit, inainte de examen, ca se simt suficient de pregatiti.
“Am facut teste atat la orele de informatica cu profesorul de la clasa, cat si acasa. Nu mi-e teama. Oricum, e doar o simulare. Pana la proba din aprilie, vom face ore suplimentare, care cu siguranta ne vor ajuta”, a declarat Diana Valentina Simon, eleva in clasa a XII-a la Colegiul National “Mihai Eminescu”.
Noutatea examenului in sine ii pun in oarecare masura pe ganduri pe unii dintre elevii din anii terminali. “Am facut exercitii acasa, dar nu foarte multe. Nu imi e teama de simulare, dar totusi e ceva nou”, a spus eleva Sonia Patraus, de la acelasi liceu.
Dascalii de specialitate considera ca elevilor le-a fost prelucrata suficient metodologia si ca acestia stiau ce au de facut. “Am facut pregatiri inainte cu elevii. Le-am prelucrat un model de subiect, dar si intreaga metodologie de desfasurare a examenului”, a explicat profesoara de informatica Ancuta Lung.
Cadrele didactice sunt de parere ca noua forma a examenului de bacalaureat e benefica elevilor. “S-au format grupe de elevi si se fac consultatii, meditatii. Ei lucreaza la modelele descarcate de pe internet. Nu stiu daca proba e mai buna, dar pare mai completa. Elevii sunt mult mai activi si mai contienti de importanta evenimentelor”, a spus Mirela Ardelean, director adjunct al Colegiului National “Mihai Eminescu”.
Potrivit unor elevi, insa, serverul Ministerului s-a blocat pentru cateva minute bune. Dorin Sandru, informaticianul ISJ Maramures, infirma, insa, zvonurile si spune ca problema a durat doar cateva minute, din cauza numarului mare de accesari. “Nu au fost probleme tehnice la simularea probei de competente digitale. E normal ca serverul sa functioneze putin mai incet, din moment ce foarte multi l-au accesat. E ca si cum ar incerca sa intre trei pe-o usa”, a explicat Dorin Sandru.
Sursa: Catalin Tineghe