Vezi VIDEO
Doua scoli din Maramures au fost selectate anul acesta pentru a lua parte la testarea elevilor din clasele a II-a, organizata sub forma unui program pilot in 86 de unitati de invatamant din tara. Scolarii au avut de trecut printr-o examinare a competentelor de scris si citit in limba romana, iar mai apoi, printr-un examen de matematica. Testele au fost realizate pe baza programei scolare, bazandu-se pe sarcini de lucru specifice varstei elevilor. Incepand din anul scolar urmator, astfel de examene vor fi sustinute in toate unitatile scolare, conform Ministerului Educatiei.
In Maramures, evaluarea pilot a fost introdusa la elevii din clasele a II-a de la Scoala Gimnaziala „Avram Iancu” din Baia Mare si de la Scoala cu clasele I – VIII din satul Lapusel, comuna Recea. Pentru ca micutii sa se acomodeze cu rigorile unor astfel de teste, invatatoarele au facut exercitii de tipul celor din timpul examenului si, mai apoi, au organizat si o simulare.
„Noi am alcatuit un plan de masuri si ne-am pregatit pentru acest lucru. La inceput, am fost putin speriati, chiar si parintii, pe care i-am familiarizat cu metodologia evaluarii intr-o sedinta cu parintii. Mai apoi, am hotarat impreuna cu ei sa cumparam niste caiete de pregatire suplimentara special pentru aceasta evaluare pilot”, a aratat invatatoarea Ana Mirela Crancau, de la scoala „Avram Iancu”.
Prima proba a avut loc ieri, 9 mai, la limba si literatura romana, iar astazi, au fost verificate cunostintele micutilor la matematica. „Modul de organizare este de tip testare. Copiii s-au familiarizat cu modul de completare si de rezolvare a itemilor. Consideram ca nu a fost o sarcina atat de grea pe cat ne-am asteptat, suntem oarecum multumiti si asteptam cu nerabdare sa vedem si rezultatele de la modul de completare al lucrarilor la matematica”, a mai precizat invatatoarea Ana Mirela Crancau.
Durata fiecarei testari a fost de 25 de minute iar evaluarea lucrarilor urmeaza sa fie facuta la nivelul comisiilor judetene de evaluare. Elevii nu primesc note sau calificative, raspunsurile lor fiind apreciate in baza unor coduri, dupa modelul testarilor internationale. Scopul acestei examinari este identificarea punctelor tari si a punctelor slabe ale copiilor, urmand ca acest tip de evaluare sa fie introdus in toate unitatile scolare incepand din toamna.
Si elevii claselor a IV-a din cateva scoli-pilot vor fi evaluati in data de 15 mai, iar cei din clasele a VI-a vor trece printr-o astfel de testare in 22 mai, urmand ca si la aceste clase sa fie introdusa evaluarea nationala din anul scolar urmator.
Sursa: Gabriela Kuhajda